I proruska pokrajina u Moldaviji traži pripojenje Rusiji

Pridnjestrovlje, Europski parlament u Briselu, Rusija, Rumunjska, Moldavija, ukrajina

Parlament je izrazio duboku zabrinutost zbog pogoršavanja siituacije i krvoprolića u istočnoj Ukrajini te zatražio od Rusije da odmah prestane podupirati nasilne separatiste i naoružane milicije, koje predvode ruske oružane snage, te da povuče svoju vojsku s istočnih granica Ukrajine.

U rezoluciji se kaže da EU mora biti spremna u svakom trenutku uvesti ekonomske sankcije Rusije.

Također se daje potpora privremenim ukrajinskim vlastima »koje imaju pravo upotrijebiti sva vojna sredstva za ponovno preuzimanja nadzora nad svojim teritorijem« te da Ukrajina »ima pravo na samoobranu na temelju osnivačke povelje UN-a«.
Istodobno Putin je svoje ambicije proširio prema Moldaviji. Naime, rekao je da bi Pridnjestrovlje trebalo »samo odlučiti o svojoj sudbini« pošto je dan ranije parlament te proruske separatističke pokrajine iz Moldavije zatražio priznanje neovisnosti. Parlament Pridnjestrovlja pozvao je u srijedu Rusiju da prizna njezinu neovisnost kao što je to učinila na Krimu koji je sebi pripojila. Pridnjestrovlje s pola milijuna stanovnika smješteno je između Moldavije i Ukrajine. Međunarodna zajednica nije priznala rezultat referenduma iz 2006., kojom se njezino uglavnom rusofono stanovništvo izjasnilo za pripojenje Rusiji.
Rumunjski predsjednik Traian Basescu osudio je izjavu svoga ruskoga kolege Vladimira Putina o Pridnjestrovlju i pozvao u četvrtak Moskvu da poštuje preuzete obveze i povuče svoje vojnike iz te separatističke regije Moldavije. »U zadnje doba svjedočimo odlukama koje krše načela međunarodnog prava i temelje sustava sigurnosti u Europi«, rekao je Basescu te istaknuo kako je »neprihvatljivo i ugrožava mir i stabilnost u regiji dovoditi u pitanje međunarodno priznate granice«.

Nametanje »federalnih i samoupravnih modela uključivanjem nacionalnih manjina u subverzivne akcije protiv države kojoj pripadaju znači izravno uplitanje u unutarnja pitanja suverene države«, drži Basescu.
Rusija je podržala Pridnjestrovlje u ratu te regije za neovisnost početkom 90-ih i drži u njoj 1.500 vojnika, protivno volji moldavske vlade i unatoč tomu što je 1999. obećala povući ih. Basescu je pozvao Rusiju da poštuje obveze date međunarodnim ustanovama i pridonese stabiliziranju stanja u regiji.

Hina