I ovo je EU: Luksemburg dobio prvog premijera homoseksualca

luksemburg, Xavier Bettel, homoseksualac, Europska unija, premijer, Etienne Schneider, gay
Prvi otvoreno homoseksualni premijer Luksemburga Xavier Bettel položio je u srijedu prisegu i utro put uvođenju društvenih reforma poput istospolnoga braka.

Bettel je na premijerskoj dužnosti zamijenio Jean-Claudea Junkcera koji je do srijede bio predsjednik vlade s najduljim stažem u Europskoj uniji, 19 godina. Tu titulu sad je preuzeo estonski premijer Andrus Ansip koji je na vlasti od travnja 2005.

Očekuje se da Bettel uvede promjene poput zamjene vjerskog odgoja u školama općenitijom nastavom etike.

Njegova demokratska stranka i zeleni dobili u na izborima 20. listopada tijesnu većinu i prvi put od 1979. s vlasti skinuli Junckerovu kršćansku socijalnu narodnu stranku.

Bettel (40) dosad je bio gradonačelnik Luxembourga. I njegov zamjenik Etienne Schneider također je gay.

Novi premijer kaže kako će njegova vlada morati donijeti neke nepopularne mjere i smanjiti potrošnju kako bi sačuvala kreditni rejting AAA.

Europska je komisija u studenome predvidjela rast deficita luksemburškog javnog sektora s 0,6 posto BDP-a 2012. na 2,7 posto 2015, ali će dug te zemlje i tada biti ispod 30 psoto BDP-a.

Novi ministar financija bit će Pierre Gramegna, čelnik luksemburške trgovinske komore i nekadašnji veleposlanik u Japanu.

news.com.au