I Italija ima svoj Krim

temeljenja Sjeverne Lige, Deklaracija o nezavisnosti, Venecija, Verona, referendum, Veneto, Venecija, totalno potonuće
O sjećam na sebi teret povijesti i svjestan sam da nije dobro: prije par dana pratio sam razgovor Davida Lettermana s američkim republikanskim senatorom iz Arizone Johnom McCainom koji tvrdi da Putina treba sad zaustaviti (dok nije kasno) u nakani restauracije ruskog carstva. »Nakon Krima slijedit će akcije prema Moldoviji, Gruziji, državama na Baltiku i prema ostalim susjedima; Putin se služi referendumom poput Hitlera, obavi invaziju i potom raspisuje referendum«. Veli McCaine da mu je jednom mudar čovjek objasnio da je Rusija s Ukrajinom carstvo, bez nje tek nacija. »Putin je zaključio da je Amerika oslabila i zato čini ono što čini, uvjeren je da ga nećemo zaustaviti« kaže Mc Caine koji predlaže oživljavanje raketnog štita u Poljskoj i Češkoj, jačanje pomorskih vojnih manevara NATO-a na Baltičkom moru, ubrzavanje procesa pristupanja Gruzije i Moldovije u NATO savez. Govorimo jezikom hladnog rata ili što?
Deklaracija o nezavisnosti

Evo što pišu Rusi: » Italija ima svoj Krim: Veneto se hoće odcijepiti, u toj talijanskoj regiji koja obuhvaća Veneciju i Veronu započeo je referendum o secesiji. Do 21. ožujka Veneti su pozvani odlučiti da li regija mora postati nezavisna država. Prema istraživanjima javnog mnijenja 64 posto sjevernjaka želi nezavisnost, uvjereni su da hrane jug Italije i duboko su nezadovoljni neučinkovitom politikom koja se vodi u Rimu. Referendum nema pravne valjanosti, ipak rezultati mogu prouzročiti teške turbulencije. U slučaju pobjede regija neće inzistirati na hitnoj secesiji no uslijedit će prvi koraci u tom smjeru. Primjerice, zadržat će za sebe dio novca koji sad isplaćuje Rimu u obliku poreza, prionut će pisanju Ustava i deklaracije o nezavisnosti«.
Hladnoratovska logika

Gledano iz unutrašnje talijanske perspektive i vraćajući se stanju na Krimu i obnovi hladnoratovske logike ono što je jučer izgledalo kao politički folklor danas postaje vraški opasna smjesa secesionizma i antieuropskog raspoloženja. Veneti već više od trideset godina podgrijavaju secesionističke tenzije: Liga Veneta je utemeljena davne 1979. godine u vrijeme kada su regionalni pokreti počeli nicati nošeni idejom jačanja samouprave: supsidijarnost kao melem za sve rane, što manje države što više samouprave, na kraju federalizacija države kao jedini put u napredak. Liga Veneta je već 1983. godine uspjela plasirati u rimskom parlamentu dva svoja zastupnika, 1989. godine sudjeluje činu utemeljenja Sjeverne Lige, godinu dana kasnije ulazi s tri odbornika u regionalnu skupštinu Veneta da bi 1992. godine postala druga stranka Veneta iza stare stranke Demokršćana, u rimskom parlamentu poslala je osam zastupnika u donjem domu i četiri senatora u gornjem domu.

Danas regijom Veneto upravlja Luca Zaia, član Sjeverne Lige koji je niknuo u okrilju Lige Venete, uvjereni secesionist, gradonačelnik Verone Flavio Tosi u jednakoj mjeri podupire referendum i zamisao stvaranja nezavisne države. Uz njih valja ubrojiti i cijelu armiju načelnika i gradonačelnika venetskih gradova i općina kojima je politički DNK obilježen jakim regionalnim identitetom. U novom međunarodnom okruženju i pred teškim izazovima Renzijeve vlade krhkih temelja ono što je prije par godina sličilo na politički folklor danas poprima nove obrise. U svibnju će se dogoditi europski izbori i neka bi se strahovanja o usponu populističkih pokreta mogla obistiniti.

novilist.hr