I Crna Gora uvela vinjete

crna gora, eko taksa, vinjete, Poslovni portal, poslovniportal.ba
Ministarstvo uređenja prostora i zaštite životne sredine Crne Gore uvelo je novu eko-naknadu za korištenje motornih i priključnih vozila na teritoriju Crne Gore piše Poslovni portal (poslovniportal.ba).

Eko taksa za domaće kompanije i građane iznosit će od 10 do 150 eura, a za strance od dva do 150 eura, ovisno od duljine boravka u Crnoj Gori.

Nova taksa uvedena je pod pritiskom EU, točnije njene Opće direkcije za promet, koja je bila nezadovoljna načinom na koji se ova naknada obračunavala za strance. Obzirom kako sličnu naknadu vlasnici motornih vozila iz zemalja EU plaćaju prilikom registracije, u administraciji EU smatrali su kako je dodatna naknada koju stranci trebaju plaćati prilikom ulaska u Crnu Goru loše rješenje.

Prema novoj odluci, eko-naknadu plaćaju sva domaće i strane pravne i fizičke osobe za korištenje cestovnih motornih vozila i njihovih priključnih vozila na teritoriju Crne Gore. Crnogorski državljani eko-naknadu plaćaju prilikom registracije vozila, a strani državljani na graničnom prijelazu, prilikom ulaska u zemlju. Visine naknade određene su prema vrsti motornih i priključnih vozila koja se koriste.

Eko vinjeta, koja se dobija plaćanjem eko naknade, važi godinu dana, osim za strane pravne i fizičke osobe koja koriste motorna vozila za prijevoz tereta čija je najveća dozvoljena masa veća od 3,5t, ali nije veća od 12t (kategorija N2) i koja koriste motorna vozila za prijevoz tereta čija je najveća dozvoljena masa veća od 12t (kategorija N3) ,a koji u ovisnosti od vremena zadržavanja na teritoriji Crne Gore, plaćaju jednodnevnu, tjednu, mjesečnu ili godišnju eko naknadu.