HSPF: Oslobađajuća presuda Šešelju osudila je sve žrtve

Vojislav Šešelj

Šešelj je bio optužen za ubojstvo, mučenje, okrutno postupanje, protjerivanje, nečovječna djela, bezobzirno razaranje, pljačku imovine. Sami čin oslobađajuće presude nakon suđenja koje je trajalo 13 godina, smatra se porazom Tužiteljstva ICTY-a, a u obrazlaganju presude, Vijeće je naglasilo i pristranost tužitelja.
Hrvatski studentski politološki forum (HSPF) izražava nezadovoljstvo oslobađajućom presudom Vojislavu Šešelju te smatra kako je to odraz političkih balansiranja kojima je sklon Haaški sud. Ne možemo se oteti dojmu kako ova presuda baca sjenu na progone Hrvata i Bošnjaka, tj. relativizira činjenice koje su poznate javnosti više od dva desetljeća. Projekt Velike Srbije nije poduhvat jednog čovjeka, niti je politički poduhvat koji isključuje korištenje oružane sile za ostvarivanje cilja, Velike Srbije na liniji: Virovitica-Karlovac-Karlobag. U prilog toj činjenici o masovnijem karakteru same ideje ide i izjava: „Ideja Velike Srbije će živjeti i bez mene, ona je besmrtna," koju je netom nakon presude izrekao Vojislav Šešelj. Postavlja se pitanje dvostrukih kriterija: kao što znamo, Hrvatska Republika Herceg-Bosna proglašena je zločinačkim poduhvatom, dok se Velika Srbija smatra političkim poduhvatom.

Možemo konstatirati kako je Međunarodni kazneni sud za bivšu Jugoslaviju konačno izgubio kredibilitet, kažemo konačno jer već je nizom drugih presuda pokazivao da su politički interesi „Međunarodne zajednice" važniji od žrtve.
U svojim javnim reakcijama, uvijek smo se zauzimali za jednake kriterije prema svim stranama u ratu na području Hrvatske i Bosne i Hercegovine. Uvijek smo osuđivali svaki zločin i svaki oblik ratnog huškanja, i tome ostajemo dosljedni i sada. No, kako sada stvari stoje, prema važećim prvostupanjskim i drugostupanjskim presudama haaškim optuženicima, za rat u BiH najveći krivci su Hrvati, što je za nas apsolutno neprihvatljivo. Međunarodna pravda izgleda kao da ne želi utvrđivati povijesne činjenice, utemeljene na dokumentima, audio i video zapisima, i relevantnim svjedočenjima i drugim izvorima, već (ne)svjesno zažmiruje na to, donoseći odluke selektivno, nedosljedno i neodgovorno prema žrtvama rata. Je li sukob u BiH i Hrvatskoj uistinu bio toliko bezazlen, da je mnogim zločincima prema Haškom sudu, nemoguće dokazati krivnju?
HSPF suosjeća sa svim žrtvama zločina koji su počinjeni u ime velikih ideologija, kao i njihovim obiteljima. Nezamislivo je da konačnu istinu utvrđuje sud koji je kontradiktoran prema svojim ranijim presudama, te drugim presudama međunarodnih sudova. Ova presuda neće pridonijeti izgradnji stabilnije regije i dobrih odnosa između susjednih zemalja i naroda upravo zbog balansiranja u određivanju krivnje za ratna zbivanja. Stajališta smo kako se agresor i žrtva nikad ne mogu izjednačiti, te svaki pokušaj nametanja „strane" istine ćemo i dalje osuđivati.