Hrvatskog zeta će od terorista Islamske države spašavati britanski specijalci

Sirija, Ekstremisti ISIL-a, ISIL, ISIL, Ekstremisti ISIL-a, Sirija, masovna ubojstva, Ekstremisti ISIL-a, spašavanje, specijalci, Sirija, ISIL, Ekstremisti ISIL-a, Ekstremisti iz ISIL-a
...koji je oženjen za Draganu Prodanović iz Siska, piše Index.hr. Islamski radikali zaprijetili su da će upravo Haines biti njihova sljedeća žrtva.

"Već neko vrijeme nam je poznato da je otet, ali nismo o tome željeli javno govoriti zbog njegove sigurnosti", rekao je Philip Hammond, britanski ministar obrane, ne spominjući Hainesov identitet, iako je njegovo ime već objavljeno u američkim medijima.

Amerikanci ga pokušali izvući

Britanci su otkrili da su američke specijalne snage već pokušale spasiti Hainesa, kao i nedavno smaknute američke novinare Jamesa Foleyja i Stevena Sotloffa. Operacija spašavanja nije uspjela, a radikalni islamisti IS-a u međuvremenu su pogubili Foleyja i Sotloffa, te zaprijetili da je Haines idući.

Velika Britanija, kaže Hammond, razmatra sve opcije da osigura sigurnost Hainesa, ali i čitave zemlje. Prijetnje koje su upućene Hainesu, ističe šef britanske diplomacije, neće utjecati na na stav prema Islamskoj državi. "Ako budemo smatrali da su potrebni zračni napadi protiv IS-a, nećemo oklijevati", rekao je Hammond za Daily Telegraph.

"Moramo u obzir uzeti prijetnju koju IS predstavlja za kompletnu britansku javnost, kao i za osobu koju drže u zarobljeništvu. Uvjeravam vas da razmatramo sve opcije", rekao je Hammond. Britanski ministar vanjskih poslova nije otkrio kada je i na koji način Hammond, koji se na Bliskom istoku bavio humanitarnim radom, točno otet.
David Haines, britanski humanitarac, koji je već godinu i pol dana u zatočeništvu islamista i kojem su priprijetili odsjecanjem glave, oženjen je u Hrvatskoj, ima četverogodišnje dijete. Index.hr je kontaktirao njegovu obitelj u Sisku- suprugu i majku.

"Pustite nas molim vas. Hvala na razumijevanju", kroz suze je kazala Dragana Prodanović, Davidova supruga.

"Nećemo ništa izjavljivati kako ne bi naštetili Davidu", kazala je Indexu Draganina majka.

U Kninu obnavljao porušena sela i infrastrukturu

Haines, porijeklom iz škotskog Pertha, u Hrvatsku je stigao 2000. godine. Kao šef ureda u Kninu njemačke humanitarne organizacije ASB četiri godine vodio je projekte revitalizacije civilnog života, velike infrastrukturne radove i obnovu porušenih kuća u okolnim selima. Iza sebe ima 23 godine godine humanitarnog rada.

Kninski psiholog Boris Mijakovac radio je s Hainesom.

"David je Škot, pomalo svojeglav, ali vrlo čvrst i odlično psihofizički pripremljen. Siguran sam da ga nije slomilo godinu i po zatočeništva. Bio je vrlo tvrd u pregovorima s lokalnim vlastima i nikada nije radio razliku između Srba i Hrvata", kaže Mijakovac.

Haynes je u Hrvatskoj zasnovao obitelj i pokrenuo posao, no 2012. godine u Sudanu je radio ponovno na poslovima humanitarne pomoći, a zarobljen je u ožujku 2013. godine na granici Turske i Sirije, također prilikom humanitarnog rada.