Hrvat s talijanskom bandom izveo pljačku desetljeća: Otuđili umjetnine vrijedne 26 milijuna eura

Hrvat s talijanskom bandom izveo pljačku desetljeća: Otuđili umjetnine vrijedne 26 milijuna eura
Talijanska policija ušla je u trag kradljivcima dvije iznimno vrijedne slike, "Svete obitelji" Pietera Paula Rubensa i "Djevojke na livadi" Pierrea Auguste Renoira, koje su otuđene u travnja prošle godine, čija se vrijednost procjenjuje na 26 milijuna eura.

Mozak operacije, tvrdi talijanski list Corriere della Serra, hrvatski je državljanin Nenad Jovanović, dobro poznat talijanskoj policiji, prenosi Jutarnji list.

S njim su u akciji sudjelovali i braća Rocco i Francesco C. Sva trojica se nalaze u zatvoru, dok su otac i sin koji su im pomagali u kućnom pritvoru.

"Riječ je o vrlo iskusnim lopovima, jasno je vidljivo po načinu na koji su lukavo pristupili čitavom problemu", izjavio je inspektor Francesco Provenza.

44-godišnji Jovanović se pretvarao da je izraelski diplomat, predstavljajući se pod lažnim imenom, a posjedovao je i lažnu izraelsku putovnicu. Unajmio je prostor u prizemlju privatne vile u centru Monze jer mu je trebao prostor u koji će smejstiti ukradena umjetnička djela.

Lopovi predvođeni hrvatskim državljaninom u međuvremenu su upoznali vlasnika dviju galerija, jedne koja se nalazi na Sardiniji, druge na Fulham Roadu u Londonul. Dogovorili su kupnju slika, definiravši i cijenu. U trenutku kada im je vlasnik galerije došao predati slike namamili su ga u drugu sobu. Slike su ostale bez njegove kontrole, nakon čega kradljivci u filmskoj sceni odvoze vrijedna umjetnička djela, koja još nisu pronađena, iako su lopovi u zatvoru, donosi Jutarnji list.