Hrvat novi junak Australije: u trenutku sveopće panike zbog pomahnitalog požara, on je jedini reagirao

Australija, Hrvat, požar
U ponedjeljak se u Inglewoodu, dijelu australskog Pertha održavao ulični festival hrane i kulture na kojem je bio i Zoran Blagaich (36), porijeklom iz Hrvatske, rođen i odrastao u Australiji, sa svojom djevojkom. Oko 21 sat prolomio se krik 'Požar!', a potom je odmah poslije crveni plamen prosukljao iz obližnje trgovine građevinskim materijalom, prenosi Večernji.

Dok su svi posjetitelji šokirano stajali i gledali, Zoran je odmah otrčao prema požaru, i to samo on, bez razmišljanja i instiktivno. Zoranu još uviijek stižu čestitke, zovu ga televizijske ekipe. Nakon što su sugrađani čije kuće je spašavao od plamena otkrili njegov identitet, proglašen je australskim junakom, a na njega je iznimno ponosan i njegov otac.

Budući da je građevinar, mogao je pretpostaviti što je u trgovini prema kojoj je trčao, ali za to nije mario. Velika hala bila je zaista dupkom puna plinskih boca, boja, lakova. No Zoran je mahnito trčao, preskočio niz ograda, da bi došao do privatnih kuća tik uz trgovački centar u plamenu. Ondje je našao stanarku iz kuće najbliže plamenu, preuzeo iz njezinih ruku obično dvorišno crijevo, usmjerio ga prema vatri i branio kuću. O razmjerima požara govori i podatak da je vatrogascima trebalo više od 12 sati da ga uopće stave pod kontrolu. "Znam da me zovu junakom. Iznimno sam počašćen i zahvalan na tome. No ne osjećam se junakom, ističe pa nadodaje: "Za mene su pravi junaci vatrogasci", piše Večernji.