Hong Kong odobrio kauciju uhićenim aktivistima

Hong Kong, aktivisti , aktivizam, prosvjedi, Hong Kong, svijet

Prodemokratska grupa Demosisto priopćila je u petak da je hongkonškim aktivistima Joshui Wongu i Agnes Chow odobrena kaucija.

Čelnik Demosista Wong i članica grupe Chow uhićeni su u jutarnjim satima pod sumnjom da su poticali na neovlašteni skup i sudjelovali su u njemu. Wong je također osumnjičen za organiziranje neovlaštenog skupa.

Hapšenja visokih čelnika protestnog pokreta izazvali su bjesne reakcije među demonstrantima koji optužuju vlasti za sijanje "bijelog terora" i pokušaje nalaženja čelnika pokreta za koji tvrde da nema čelništva.

Hong Kong se suočava sa skoro tromjesečnim antivladinim demonstracijama dok mještani poluautonomnog kineskog grada pozivaju na izbornu reformu i nezavisnu istragu policijskih akcija.

Organizatori velikog prodemokratskog marša planiranog za subotu u Hong Kongu otkazali su ga nakon što im je uskraćena dozvola za njegovo održavanje.

Ostalo je nejasno hoće li se demonstranti još okupiti na neovlaštenim protestima.

Bonnie Leung iz Građanskog fronta za ljudska prava izjavila je u petak da grupa nema drugog izbora osim da otkaže marš zbog briga za fizički integritet i zakonsku sigurnost sudionika.

Njena organizacija uputila je molbu da maršira pred uredom za vezu kineske vlade u Hong Kongu. Marš je bio planiran kako bi se njime obilježila peta godišnjica kineske odluke protiv potpuno demokratskih izbora za čelnika Hong Konga, prenosi Associated Press.