Hong Kong: Bojkotiraju nastavu, studenti i učenici na prosvjedima

Hong Kong, prosvjedi, studenti, svijet

Stotine hongkonških studenata i učenika danas su zamijenili predavanja i nastavu demokratskim prosvjedima, u najnovijem činu prkosa protuvladinom pokretu koji je grad pod kineskom vladavinom uvukao u najveću političku krizu u desetljećima. 

Bojkot je uslijedio nakon vikenda najnasilnijih prosvjeda u protekla tri mjeseca. Prosvjednici su palili barikade i bacali benzinske bombe, a policija je uzvratila vodenim topovima, suzavcima i palicama. 

Interventna policija obilazi podzemnu željeznicu MTR gdje su izbili jedni od najžešćih sukoba. 

"Moramo se nastaviti boriti za Hong Kong"

Stotine studenata okupilo se ispred kineskog Sveučilišta Hong Kong. Držali su govore na pozornici ispred natpisa "Ujedinjeni studenti, bojkot za naš grad". 

"Došao sam reći da se ni nakon ljetnih praznika nismo vratili normalnom životu, moramo se nastaviti boriti za Hong Kong", rekao je 19-godišnji student koji se predstavio kao Chan. 

"Ovi prosvjedi su me potaknuli da više brinem o društvu i onima čiji se glas ne čuje", dodao je. 

Na društvenim mrežama objavljene su fotografije tinejdžera poredanih ispred srednjih škola s transparentima. Ponedjeljak je bio prvi dan škole nakon ljetnih praznika. 

Prosvjednici su pozvali na opći štrajk, ali se većina ipak vratila u normalu. Trgovine su otvorene, vlakovi voze, a radnici odlaze u urede diljem globalnog financijskog središta.

Tisuće prosvjednika blokirale su u nedjelju prometnice i javni gradski prijevoz do aerodroma u Hong Kongu s ciljem da privuku svjetsku pozornost na njihov pokušaj prisiljavanja Pekinga da omogući veću autonomiju bivšoj britanskoj koloniji, koja je pod kineskom vladavinom od 1997. godine.

(index.hr)