Hoće li Rim sutra pogoditi razorni potres?

Potres
AFP
Bendandi, koji je preminuo 1979., vjerovao je da su potresi posljedica kombinacije planeta te da su u potpunosti predvidivi. Dodatan strah kod Rimljana stvara činjenica da je on točno predvidio dan potresa koji je 1923. godine pogodio Jadran, a za svoje predviđanje dobio je i odlikovanje.

No, većina stanovika Rima ipak je skeptična i s dozom nepovjerenja slušaju ova crna predviđanja.

"Nije moguće na ovaj način predvidjeti potres, ja jednostavno ne vjerujem u to, ali tko zna, možda sam ja u krivu", rekao je jedan stanovnik Rima za Euronews.

"U Rimu je papa, a gdje je on tu se ništa loše ne može dogoditi", našalio se drugi.

Nacionalna televizija RAI vrti reklame kojima je cilj smirivanje napetosti kod stanovništva i dodatna edukacija o stvarnim mogućnostima predviđanja potresa.

Seizmolog Alessandro Amato zadužen je za smirivanje uznemirenih građana.

"Nema nikakvog povećanog rizika od potresa. Datum 11.svibnja isti je kao i svaki drugi, a ovo predviđanje samo je jedno u nizu brojnih i pogrešnih procjena o tome kada će se dogoditi katastrofa", rekao je Amato.

Kod Talijana je još svježe sjećanje na potres koji je 2009. godine pogodio grad L’Aquilu i uzrokovao smrt više od 300 ljudi. Na mogućnost da će do tog potres doći upozoravao je znanstvenik Giampaolo Giuliani te je o tome obavijestio vlasti, no nitko mu nije povjerovao.

Izvor: Danas.net.hr