Heroin sa sporama antraksa kruži Europom, preminulo osmero ljudi

heroin, heroin, vagina, zatvor, bilice
Stručnjaci savjetuju konzumentima da ne uzimaju heroin jer vjeruju da Europom kruži heroin sa sporama antraksa.

Najviše oboljelih zabilježeno je u Škotskoj, čak 15, od kojih je sedmero preminulo. Osma žrtva je 42-godišnjak iz Njemačke koji je preminuo sredinom prosinca.

"Sumnjamo da heroin sa sporama antraksa, a možda i drugim psihoaktivnim sastojcima, kruži Europom", priopćilo je njemačko ministarstvo zdravstva.

Mogući novi slučajevi

Ukoliko se bacil udahne, može se vrlo brzo raširiti tijelom. Kada se pojave prvi simptomi, često je prekasno za uspješno liječenje antibioticima. Europski centar za prevenciju i kontrolu bolesti (ECDC) upozorio je na svojoj stranici da su mogući novi slučajevi antraksa u heroinu.

"15 potvrđenih slučajeva, uključujući osam smrtnih u periodu od pet tjedana, neobična je i neočekivana pojava", piše u priopćenju.

Bedrenica ili antraks je zarazna bolest različitih životinjskih vrsta (najčešće obolijevaju biljojedi) uzrokovana bakterijom Bacillus anthracis, ali se njome mogu zaraziti i ljudi. Česta je pojava u Africi i Aziji te se rjeđe pojavi i na jugu Europe. Liječi se antibioticima te bez odgovarajućeg tretmana može biti smrtonosna.