Haški sud oslobodio vođu srpskih radikala Vojislava Šešelja

Vojislav Šešelj

Haško tužiteljstvo zatražilo je kaznu od 28 godina zatvora zbog njegove uloge u etničkom čišćenju nesrpskog stanovništva u Hrvatskoj i BiH te vojvođanskih Hrvata pod patronatom Srbije, koje je uključivalo ubojstva, deportacije, zlostavljanja, pljačku i uništavanje imovine Hrvata i muslimana. Šešelj nije bio u sudnici, nego na slobodi u Beogradu.

Sudsko vijeće, izuzev sutkinje Flavije Lattanzi - smatra da nedostaju ključni dokazi da bi se utvrdio bilo koji oblik kaznene odgovornosti za zločine protiv čovječnosti. Dokazi, rekao je sudac Jean-Claude Antonetti - utvrđuju da je postojao oružani sukob neprijateljskih strana, ali Tužiteljstvo nije dokazalo da su civili bili cilj masovnog napada. Preseljenje civila, smatra vijeće - nije imalo za cilj protjerivanje nego je bilo prvenstveno humanitarnog karaktera. Također ne vidi povezanosti između Šešelja i ostalih paravojnih formacija, kao ni vezu između sukoba u Hrvatskoj i BiH. Većina smatra da su Šešeljevi planovi za Veliku Srbiju bili politički, a ne zločinački, rekao je sudac Antonetti.

Vijeće također - uz suprotno mišljenje sutkinje Lattanzi - smatra kako Šešelj, prilikom pozivanja Srba da proteraju Hrvate i očiste BiH od 'pogana i balija' - nije pozivao na etničko čišćenje.

izvor: hrt.hr