Grlić Radman u posjeti Svetoj Stolici: Poseban naglasak na položaj Hrvata u BiH

Gordan Grlić Radman, sveta stolica, službeni posjet

Ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman boravio je 13. studenoga 2019. godine, u službenom posjetu Svetoj Stolici. Posjet je započeo audijencijom kod Svetog Oca Pape Franje, a potom se susreo s tajnikom za odnose s državama u Državnom tajništvu Svete Stolice nadbiskupom Paulom Richardom Gallagherom.

Na sastanku su istaknuti tradicionalno odlični odnosi Hrvatske i Svete Stolice, koji su utemeljeni na povijesnom partnerstvu i međusobnom razumijevanju. Tome svjedoči, između ostalog, razmjena visokih posjeta u posljednje dvije godine, čiji se nastavak očekuje i u 2020. godini.

Ministar je upoznao tajnika Gallaghera s temama i aktivnostima koje Hrvatska planira poduzeti za vrijeme predsjedanja Vijećem Europske unije u prvoj polovini sljedeće godine. Razgovarali su i o državama na jugoistoku Europe, kao i važnosti njihovog europskog puta na kojem im Hrvatska pruža snažnu potporu. Poseban naglasak stavljen je na položaj Hrvata u Bosni i Hercegovini. Sveta Stolica je također izrazila zabrinutost zbog izostanka odluke o početku pregovora sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom te izrazila potporu hrvatskim nastojanjima da zadrži politiku proširenja u fokusu Europske unije.