GRČKA nije platila dug!

grčka, bankrot, euro, grčka, euro, Tečaj eura , grčka, grčka, Grčka vlada

Grčka je u ponoć propustila krajnji rok za otplatu 1,6 milijardi eura najnovijeg duga Međunarodnom monetarnom fondu (MMF), potvrdio je glasnogovornik MMF-a Gerry Rice.

Iako su Grci nepredviđeno dobili dodatnu sekundu za ispunjenje obveza prema Međunarodnom monetarnom fondu, jer rok za isplatu duga vjerovnicima istječe u utorak u ponoć, a upravo taj dan će se produljiti za jednu sekundu odlukom Pariškog opservatorija koji usklađuje mjerenje vremena na svjetskoj razini, novci na račun vjerovnika nisu sjeli.

Tisuće Grka zabrinutih izgledima za izlazak iz europske monetarne unije izašlo je na atenske ulice u utorak zalažući se da se glasuje "za" na referendumu o tome treba li prihvatiti teške uvjete koje traže kreditori kako bi nastavili financijski spašavati Grčku.

Na jednom je transparentu pisalo: "Nećemo postati posljednja sovjetska država". Mnogi su nosili zastave Europske unije i uzvikivali "Grčka, Europa, demokracija".

Broj izašlih odgovara onome iz tabora zagovornika odgovora "ne" na prosvjedima dan ranije u potpori ljevičarske vlade premijera Aleksisa Ciprasa kada su se tisuće okupile na glavnom trgu Syntagma ispred parlamenta.

Grčka je u međuvremenu od MMF-a zatražila obustavu otplate dugova do studenoga, nakon što je nastavila pregovore s vjerovnicima, izjavio je potpredsjednik grčke vlade Yannis Dragasakis .

"Čak i ako se to ne dogodi, kako sam obaviješten, postoji mogućnost da se isplata obavi kasnije", rekao je Dragasakis u intervjuu grčkoj državnoj televiziji ERT .

Grčka banka zatražila je da se u srijedu održe razgovori s Europskom središnjom bankom radi pomoći za održanje likvidnosti bankarskog sustava.

Hina