Grad al-Wafa zauzeli ekstremisti ISIL-a

Al kaida, irak, sukobi, irak, Al kaida, Sirija, Anbar, ISIL, Ekstremisti ISIL-a, optužen za priključenje IIS, Krešnik B, Nijemac, provincija Anbar, irak, ISIL, Ekstremisti ISIL-a, Boko Haram, ISIL, Ekstremisti ISIL-a, Al-Qa’ida, ISIL, Ekstremisti iz ISIL-a, prisilno raseljavanje ljudi, Sirija, ISIL, Ekstremisti ISIL-a, masakr, ISIL, Ekstremisti ISIL-a, ISIL-ovi teroristi
Posljednji je to u nizu napada u pustinjskoj regiji u kojoj ISIL kontrolira velike dijelove teritorija, a čijim osvajanjem će se iračka prijestolnica Bagdad naći u skoro pa potpunom okruženju.

Nakon započinjanja napada u petak navečer, militanti su u subotu uspjeli osvojiti al-Wafu, koji se nalazi 45 kilometara od glavnog grada provincije Ramadija. S okupacijom al-Wafe militanti sada kontroliraju tri velika grada zapadno od Ramadija. Takozvana Islamska država i vladine snage već su mjesecima uključene u borbe za nadzor nad glavnim gradom provincije.

Do pada al-Wafe je došlo nakon iznenadnog napada kojim je pažnja usmjerena na vladine pokušaje naoružavanja sunitskih plemena na zapadu zemlje koja su se suprotstavila Islamskoj državi.

"Policijske snage bore se s militantima Islamske države od petka, zbog manjka municije bili su prisiljeni na povlačenje i prepuštanje grada militantima. Frustriran sam jer smo ostavljeni bez podrške", rekao je gradonačelnik grada Hussain Kassar.Policijske snage koje je podržavala nekolicina boraca sunitskih plemenskih boraca pokušale su zaustaviti militante da prijeđu preko pješčane barijere, no aktiviranjem takozvane spavačke ćelije koja je iz grada otvorila vatru prema njima izgubili su uporište i bili prisiljeni na predaju, rekli su policijski izvori.

Policijske snage i pro-vladini sunitski borci prisiljeni su na povlačenje u obližnje sjedište policijske brigade koje graniči s gradom.

"Zatočeni smo u prostorima osamnaeste policijske brigade, Islamska država uspjela nas je opkoliti. Ako nam vladine snage ne priteknu u pomoć može se očekivati naše istrjebljenje", rekao je gradonačelnik koji se iz al-Wafe povukao s policijskim snagama.

Na drugim mjestima provincije Anbar, militanti Islamske države smaknuli su najmanje dvadeset i jednog pripadnika sunitskih plemenskih vojnih jedinica koje su u srijedu zarobili u blizini grada al-Baghdadija, objavili su lokalni dužnosnici i plemenska vijeća u subotu. Al-Baghdadi nalazi se u stanju opsade od strane Islamske države od listopada.

Na svim tijelima pronađene su ulazne rane od metaka na lubanjama i prsima, dok su tijela bačena u voćnjak u blizini područja grada Kubaisa koji je pod kontrolom Islamske države.

Radikalni militanti samoproglašene Islamske države sada kontroliraju velike komade površine pokrajina Anbar i Ninevehn koje se granicom povezuju sa susjednom Sirijom.

reuters.com