Glavni tajnik NATO-a poručio Rusiji: Ne ponašajte se kao u vrijeme Hladnog rata

Anders Fogh Rasmussen, Glavni tajnik NATO-a, ukrajina, Rusija, nato, ministri vanjskih poslova, EU i Rusija, Krim, Vesna Pusić, ukrajina
i pusti Ukrajinu da sama izabere u koje će političke i gospodarske saveze ulaziti.

Glavni tajnik NATO-a Anders Fogh Rasmussen pozvao je u subotu u Muenchenu Rusiju da se prestane ponašati kao u vrijeme Hladnoga rata i pusti Ukrajinu da sama izabere u koje će političke i gospodarske saveze ulaziti.

»Ustrajemo na načelu da svaka zemlja ima pravo slobodno odlučiti o savezima u koje će ulaziti. Na ukrajinskom narodu je da izabere budućnost svoje zemlje«, rekao je Rasmussen na konferenciji o sigurnosti u Muenchenu.

»Ukrajina mora imati pravo izabrati svoj put bez vanjskog pritiska. Vladavina prava i ljudska prava Ukrajinaca moraju se poštivati«, dodao je glavni tajnik Saveza.

Pozivajući Rusiju da poštuje to načelo u slučaju svog istočnog susjeda, poručio je Moskvi da se prestane ponašati kao u vrijeme Hladnoga rata.

»Nitko od nas ne želi povratak u bivša vremena i ne prihvaćamo retoriku tih vremena«, rekao je Rasmussen dodajući da je NATO zabrinut zbog dopreme ofenzivnog ruskog oružja u Bjelorusiju i Kalinjingrad te gomilanja vojnih snaga na Arktiku.

Također je kao neutemeljen odbacio ruski stav da su NATO-ov raketni štit i politika otvorenih vrata prema bivšim sovjetskim republikama prijetnja sigurnosti Rusije.

»U NATO-u smo spremni razgovarati o transparentnosti tog pitanja i pozivam Rusiju na iskren dijalog« rekao je Rasmussen ponovivši da je raketni štit namijenjen isključivo sigurnosti Europe.

Odbacio je zahtjev Rusije da NATO povuče nuklearno oružje iz Europe prije početka bilo kakvih pregovora. »To nas neće dovesti nikamo. Uz političku volju možemo izbjeći hladnu suradnju i doseći pravo strateško partnerstvo oko kojeg smo se dogovorili«, istaknuo je Rasmussen misleći na sporazum o partnerstvu između Rusije i NATO-a iz 1997

Hina