Francuzi prekinuli aktivnu potragu za nestalim pomorcima s Bourbon Rhodea

jadransko more, Esherichia coli, pomorac , nestali pomorci  , prekinuta potraga, mornar, javni poziv, kvaliteta vode, Hrvatska, Europska unija

Francuske vlasti prekidaju aktivnu potragu za nestalim pomorcima Bourbon Rhodea na Atlantiku, među kojima je i hrvatski kapetan Dino Miškić, i nastavljaju aktivno promatranje objavili su noćas po hrvatskom vremenu predstavnici francuske prefekture Martinique.

"Šanse da se nakon 16 dana pronađu ljudi u moru jednostavno više ne postoje i zato smo odlučili iz aktivne faze potrage prijeći u aktivnu fazu motrenja. To znači da će brodovi koji tamo prolaze imati zadatak da budno motre hoće li nešto pronaći", kazao je pojasnio je prefekt Martiniquea Franck Robine na konferenciji za medije.

Iako su se sinoć na društvenim mrežama pojavile informacije da je pronađen Dino Miškić, to su francuske vlasti vrlo brzo dematirale i prozvale fake newsom.

Robine je naveo kako su šanse za preživljavanje i s najboljom opremom za spašavanje 16 dana nakon potonuća gotovo nemoguće.

"Operacija se nastavlja u fazi aktivnog motrenja brodova koji tamo budu prolazili rutom. Ovo je izuzetno teška odluka i htio bih izraziti sućut francuske Vlade obiteljima nestalih mornara", naveo je Robine na konferenciji za medije koja se održala oko jedan sat u noći po hrvatskom vremenu.

Na konferenciji za medije objavljeno je izvješće o potrazi koja je trajala više od dva tjedna. U akciji su spašena tri mornara dok su četvorica pronađena mrtva. Pretražena je površina od 205.000 kilometara, što je veličine kao 43 posto površine Francuske. U potrazi je sudjelovalo ukupno 19 brodova i 15 međunarodnih zrakoplova.

Aktivna potraga nastavit će se ako sateliti ili bilo tko drugi uoči neke objekte u moru. Sateliti EMSA-e snimat će to područje još nekoliko dana, prenosi tportal.hr.