Francuski predsjednik upozorava: Umjetna inteligencija mogla bi ugroziti demokraciju

Umjetna inteligencija povlači mnogo pitanja u etici, politici, dovest će u pitanje našu demokraciju, smatra francuski predsjednik Emmanuel Macron te dodaje: Mislim da bi umjetna inteligencija mogla u potpunosti ugroziti demokraciju.

U razgovoru za časopis Wired, pojasnio je kako mnogi ne razumiju kako umjetna inteligencija radi niti shvaćaju kako u pozadini svega zapravo stoji algoritam. Ako im se ne pojasni od samog početka kako umjetna inteligencija funkcionira i kako njena upotreba zapravo može pozitivno djelovati na živote ljudi, oni će takvu inovaciju odbaciti i pobuniti se protiv njih.

Upravo je to jedan od razloga zašto se Macron aktivno uključio u promicanje umjetne inteligencije. Tako je pred nekoliko dana predstavio francusku nacionalnu strategiju o umjetnoj inteligenciji.

Mislim da će umjetna inteligencija promijeniti različite poslovne modele i to je promjena koja nas čeka. Mi želimo biti dio te promjene. U protivnom ćemo samo osjećati posljedice tih promjena, a nećemo stvoriti nova radna mjesta u ovoj zemlji, istaknuo je u razgovoru za Wired.

Najavio je kako će Francuska otvoriti svoje baze podataka i učiniti ih dostupnima za sve, ali i da to sa sobom donosi i odrežene rizike.

Onog trenutka kad se počnete baviti pitanjima privatnosti, onog trenutka kad podatke učinite dostupnima i otkrijete osobne informacije, otvarate Pandorinu kutiju, upozorava Macron te dodaje: Onog dana kad otvorimo podatke, taj veliki potencijal postaje i veliki rizik. To bi moglo u potpunosti promijeniti naciju i način na koji živimo. A to me dovodi do zaključka da je ova velika tehnološka revolucija zapravo politička revolucija.

Macron pojašnjava kako se trenutno podaci u svijetu prikupljaju na dva različita načina. U SAD-u to rade privatne tvrtke (poput Facebooka i Googlea) za svoj račun, dok u Kini to rade državne tvrtke. Uvjeren je da Francuska, a i druge europske zemlje, mogu biti predvodnice trećeg načina koji bi zapravo bio spoj ta dva.

Ključni pokretač ne bi trebao biti samo tehnološki napredak, već i ljudski napredak. To je veliki problem. Vjerujem da je Europa mjesto gdje ćemo moći unijeti ppromjene koje će postati univerzalne vrijednosti. Europa je mjesto gdje je oblikovana DNA demokracije i zato mislim da se Europa mora uhvatiti u koštac s onim što bi mogao postatiti veliki izazov za demokracije, upozorava Macron.

No, ističe kako algoritam nikad neće moći zamijeniti ljude u donošenju odluka. On im može pomoći da donesu odluku i pokazati im potencijalne posljedice koje takva odluka može izazvati. Ali u konačnici, ljudi će donositi odluke.

Politički vođe nikad ne bi trebali reći "OK, žao mi je što se ova odluka pokazala lošom, ali algoritam je tako odlučio", pojasio je Macron

Među ostalim, Macron se u razgovoru dotaknuo i autonomnih vozila. Uvjeren je kako nikad neće postojati u potpunosti autonomna vozila.

To je čista mašta. Već imamo u potpunosti automatizirane programe za vožnju zrakoplova. Znači, tehnički, mogli bismo imati zrakoplove bez pilota. Pa ipak još uvijek imate po dva pilota u svakom zrakoplovu. Čak i kad je gotovo sve automatizirano. A to je zato što netko treba preuzeti odgovornost, smatra Macron i dodaje kako će autonomna vozila smanjiti rizik u vožnji, ali ne i u potpunosti eliminirati potrebu za vozačem.

Na kraju se dotaknuo i umjetne inteligencije u vojsci te istaknuo kako nikad strojevima ne bi trebalo prepustiti odluku o ubijanju.

Smatram da uvijek mora postojati odgovornost. Mora postojati ljudski faktor. Odluka o akciji ili odustajanju treba biti ljudska odluka, jer morate imati nekoga tko će biti odgovoran za to, istaknuo je na Macron.

vijesti.hr