Francuska produljila izvanredno stanje

teroristički napad, teroristi, Francuska

Tjedan dana nakon uvjerljivog izglasavanja u gornjem domu, Senatu, 212 zastupnika je glasovalo za, a 31 protiv produljenja tog izvanrednog režima uvedenog nakon pariških napada u kojima je 13. studenog 130 ljudi poginulo, a stotine su ranjene.

Izvanredno stanje podupire većina francuskih političara, a novom tromjesečnom produljenju sklono je i 80 posto Francuza, navodi se u nedavno provedenoj anketi.

No kritizira ga Vijeće Europe, koje upozorava na zlouporabu policije, te dio pravnih stručnjaka i udruga, napose Liga za ljudska prava. Ovaj izvanredni režim omogućuje ministru unutarnjih poslova određivanje kućnog pritvora svakome čije se ponašanje ocijeni kao prijetnja sigurnosti i javnom redu, a može i narediti pretres doma po danu i noći, bez upletanja pravosuđa.

Ministar unutarnjih poslova Bernard Cazeneuve je upozorio da neposredna prijetnja nije nestala, a premijer Manuel Valls u subotu je ocijenio da je svijet ušao u eru hiperterorizma i ustvrdio kako je sigurno da će u Europi biti i drugih napada većih razmjera.

U sjeni produljenja izvanrednog stanja u Pariz su se vratili Eagles of Death Metal kako bi priredili koncert za koji je njihov frontmen Jesse Hughes rekao da je njihova sveta dužnost nakon što ga je prekinuo smrtonosni teroristički napad 13. studenoga u dvorani Bataclan.

Hina