Francuska pod opsadom: Gigantski predatorski crvi potiho okupirali zemlju, biolozi u šoku

Francuska, crvi
Biolog Jean-Lou Justine, prirodoslovac Pierre Gros i još trojica njihovih kolega proveli su petogodišnju studiju na više od 700 mjesta diljem francuskog teritorija, gdje su se crvi pojavljivali od 1999. godine. Studija je objavljena u utorak u znanstvenom časopisu PeerJ.

"Alien crvi", kako ih neki zovu, su svi klonovi koji se neprekidno aseksualno reproduciraju. Ovi predatori su izvorno iz Azije, a hrane se glistama. U sebi imaju biološko oružje poznato kao "tetrodotoksin" kojim imobiliziraju svoj plijen. Jedan od kolega prof. Justinea je navodno jednog crva stavio u usta i to je opisao kao "jedno od najgorih iskustava u svom životu".

Tijekom izrade studije tim znanstvenika je identificirao pet vrsta "alien crva" u Francuskoj i francuskim prekomorskim teritorijima. Većina vrsta naraste oko 30-ak centimetara, no neke vrste mogu narasti i do jednog metra.

Ni sam prof. Justine, inače stručnjak za parazite i crve, baš kao ni drugi biolozi isprva nije vjerovao da se radi o tako velikoj prijetnji.

"Čudno je da su ti dugački crvi žarkih boja izbjegli pažnju znanstvenika i vlasti u jednoj europskoj zemlji tako dugo", piše u studiji.

Jedan od crva, koji ima glavu poput čekića, može narasti i do jednog metra i "klizi" kroz tlo poput njegovih morskih rođaka. Snimke pojavljivanja ovih crva datiraju od 1999. godine kada je jedna obitelj znanstvenicima poslala VHS kazetu. Crvi su im bili čudni, pa su ih snimili i poslali biolozima. 2013. godine je u jednom vrtiću na igralištu pronađeno cijelo leglo. Zbog veličine su isprva mislili da se radi o zmijama. Od 1999. do 2017. čak 111 puta su se na jugu Francuske pojavljivali crvi s čekićastom glavom, većinom u vrijeme toplih i vlažnih perioda.

Znanstvenici upozoravaju da ovi crvi predstavljaju ozbiljnu prijetnju svojem novom okruženju. Slične invazije već su uzrokovale probleme u Škotskoj i Irskoj - smanjen je prinos poljoprivredne trave za čak 6 posto.