Francuska otkazala odlazak u Ruandu na obilježavanje obljetnice genocida

Francuska, izjava predsjednika Paula Kagamea, optužio Francusku, Tirkiz, tijekom mandata UN-a
Francuska je odlučila otkazati sudjelovanje na komemoraciji 20. obljetnice ruandskog genocida nakon izjava predsjednika Paula Kagamea koji ju optužuje za sudjelovanje u masakrima, objavilo je u subotu ministarstvo vanjskih poslova u Parizu.

"Francuska je iznenađena nedavnim optužbama koje je izrekao predsjednik Ruande a koje su u kontradikciji s procesom dijaloga i pomirenja pokrenutim godinama između dvije zemlje", rekao je glasnogovornik Quai d'Orsaya Romain Nadal.

"U tim uvjetima Christiane Taubira, ministrica pravosuđa neće ići u ponedjeljak u Kigali", dodao je. Ministricu Taubiru je izabrao predsjednik Francois Hollande da predstavlja Francusku na toj komemoraciji.

"Francuska žali što ne može nazočiti komemoraciji 20. obljetnice genocida, jer joj je stalo da se pokloni žrtvama i da se pridruži obiteljima i narodu Ruande", dodao je glasnogovornik.

U razgovoru za nedjeljni broj tjednika Mlada Afrika, predsjednik Ruande Paul Kagame je ponovo optužio Francusku za sudjelovanje u genocidu 1994. u kojem je ubijeno 800.000 osoba, uglavnom Tutsija.

Govoreći o odgovornostima, Kagame je ukazao na izravnu ulogu Belgije i Francuske u političkoj pripremi genocida i sudjelovanju Francuske u izvršenju. On optužuje francuske vojnike za vojno-humanitarnu operaciju Tirkiz, u lipnju 1994. tijekom mandata UN-a na jugu zemlje, da su bili suučesnici i počinitelji masakara.

Te je optužbe Pariz više puta opovrgao. U prvoj reakciji francusko predsjedništvo je u subotu ocijenilo da nove Kagameove izjave "ne idu u smjeru smirenja".

Hina