EX-diktator Jorge Videla preminuo u zatvoru

Jorge Videla je umro prirodnom smrću kako javljaju mediji u Argentini .

Ovaj zloglasni diktator je 2010. osuđen na doživotnu kaznu zatvora zbog genocida počinjenog  za vrijeme njegove diktature .Argentinsko pravosuđe dokazalo je da je tadašnji voda ''hunte''zlostavljao,mučio i ubijao argentinske disidente .Jorge Videla je bio od 1976 pa sve do 1981. predsjednik Argentine .Videla je u to vrijeme važio kao pesonifikacija ''huntinog'' režima.u svojoj 7.-godišnjoj diktatorskoj vladavini .

''Prljavi rat ''

Prema nekim podacima Organizacije za ljudska prava za vrijeme vojne diktature od 1976 pa sve do 1983 u simbolično zvanom periodu kao ''Prljavi rat'' 30.000 ljudi je likvidirano ili se još uvijek vode kao nestali .Videla biva osuđen 1985. godine na doživotnu kaznu zatvora ,a nakon 5.godina zatvora biva 1990 pomilovani od tadašnjeg predsjednika Carlos Menem-a.Zakon o amnestiji i pomilovanju biva ponovno postepeno izglasan u argentinskom parlamentu od 2003 do 2007 i zajedno sa Vladom Argentine vraćaju taj zakon ponovno u sustav pravosuđa.Nakon tog izglasavanja Zakona o pomilovanju i amnestiji bivši diktator ponovno biva zatvoren a 2010. biva sa još 30. drugih pripadnika tadašnje''hunte'' optužen a zatim i osuđen za ubojstvo 32.politička zatvorenika u 1976. godini .

Za još  mnoga ne utvrđena nedjela biva osumnjičen kao sto su :otimanje beba majkama disidentima koje su bile u zatvorima,veliki broj nestalih zatočenih disidenata ,i mnoga još ne utvrđena ubojstva.

NU.nl