Evo što uzrokuje katastrofalne potrese u Italiji

Zemljotres Italija
S juga talijansko tlo pritišće Afrička ploča i gura ga prema europskom kontinentu. U zoni najvećeg pritiska su Alpe. S istoka se pojavljuje Jadranska ploča pod Italijom, zbog koje se dižu Apenini, koji se protežu od sjevera prema jugu. Na zapadu se nalazi Korzika, koja se nalazi na Europskoj ploči, a koja se godišnje pomiče tri milimetra u smjeru Italije.

Tako pritisnuto sa svih strana, tlo Italije se rasprsnulo kao staklo. Mozaik od više milijuna tona teških i kilometrima debelih 'paketa' stijena pomiče se poput slagalice. Na rubovima dijelova tla ovaj povećani pritisak oslobađa se u potresima, piše Deutsche Welle.

Stručnjaci samo djelomično mogu reći koje zone su najugroženije. Kretanje tla pokazuje da se Italija rascjepljuje. GPS detektori, koje su geolozi postavili širom zemlje, ukazuju na to da dijelovi Italije 'pokreću' u različitim smjerovima. Jug se 'kreće' u smjeru Balkana, dijelovi sjevera se pomiču k jugozapadu, Sicilija 'plovi' u smjeru kopna, Rim se 'kreće' na sjever, a središnja Italija prema istoku.

U dalekoj budućnosti, dijelovi Italije će vjerojatno biti povezani s Alpama, drugi s Balkanom, a neke regije će postati otoci u moru. A potresa će uvijek biti.

Izvor: Danas.hr