Evo Morales dobio izbjeglički status u Argentini

azil, Evo Morales, bivši predsjednik

Bivši bolivijski predsjednik Evo Morales doputovao je u četvrtak u Argentinu gdje će dobiti izbjeglički status, priopćio je novi argentinski ministar vanjskih poslova Felipe Sola.

"Moralesu je odobren azil u Argentini i on je podnio zahtjev da mu se odobri izbjeglički status kako bi ostao u toj zemlji" - izjavio je Sola za kanal vijesti TN.

Dolazak Moralesa, koji je podnio ostavku nakon pada njegove vlade u studenom zbog spornih izbora, dešava se samo dva dana nakon što je inauguriran novi argentinski predsjednik Alberto Fernandez.

Fernandez je izjavio da je izveden „puč“ protiv Moralesa kada je bio smijenjen.

"Želimo da se Evo Morales obaveže kako neće davati političke izjave u Argentini" - izjavio je Sola, dodajući da su još četiri osobe s bolivijskim čelnikom također zatražili azil.

Morales je podnio ostavku na predsjednički položaj 10. studenog nakon što je Organizacija američkih država (OAS) objavila da su uočene ozbiljne nepravilnosti tijekom izbora održanih 20. listopada, što je nagnalo njegove političke saveznike da odstupe, i vojsku da ga pozove da podnese ostavku.

Morales je prethodno bio u Meksiku gdje mu je odobren azil nakon ostavke. On je otputovao na Kubu prošli tjedan radi medicinskog pregleda, priopćio je Reutersu bivši službenik njegove vlade.

"Razgovarao sam jučer s Evom Moralesom koji me je izvijestio o njegovoj odluci da se odseli u Buenos Aires. On se zahvalio na velikodušnosti narodu i vladi Meksika" – objavio je meksički ministar vanjskih poslova Marcelo Ebrard u tweetu u četvrtak.

Sola je izjavio da nije planiran nikakav sastanak Moralesa i Fernandeza, ali da su oni razgovarali telefonom.