Europska komisija tužila Njemačku

Njemački ministar prometa, cestarine, Njemačka, Njemačka, uvođenje naplate cestarine , Njemačka, vinjete, Europska Komisija, Hrvati, Njemačka, porez, dijaspora, Hrvatska dijaspora, Njemačka, radnici, Njemačka, Europska Komisija, cestarina, Hrvati u Njemačkoj, statistika, odlazak na rad u inozemstvo
‘Njemačka vlada planiranim uvođenjem cestarina krši pravilo zabrane diskriminacije građana ostalih članica EU-a, koje je sastavni dio EU prava', stoji u obrazloženju Europske komisije.

Komisija je ukazala i na to da su planirane cijene za kratkoročne vinjete za automobile koji su registrirani izvan Njemačke ‘nesrazmjerno visoke'.

Njemačka doduše planira uvođenje plaćanja cestarina za sva osobna vozila, no vozačima čija su vozila registrirana u Njemačkoj plaćeni iznos za vinjetu bit će odbijen od poreza na osobna vozila tako da će praktički, financijski gledano, biti oslobođeni cestarina, u čemu Europska komisija vidi čin diskriminacije prema vozačima iz ostatka EU-a.

Njemački ministar prometa Alexander Dobrindt (Kršćansko-socijalna unija, CSU) pozdravio je odluku Europske komisije i izrazio optimizam glede odluke Europskog suda.

‘Pristojba za infrastrukturu je sukladna europskom pravu i to će Europski sud i potvrditi', rekao je Dobrindt koji izbjegava pojam cestarina te koristi pojam ‘pristojba za infrastrukturu'. On je izrazio nadu da će sud odluku donijeti što prije kako bi se moglo krenuti s tehničkom realizacijom uvođenja cestarina što se, prema prvotnim planovima, trebalo dogoditi već početkom ove godine.

Cestarine za osobne automobile isključivo je politički projekt bavarskog CSU-a, koji na saveznoj razini tvori Uniju s Kršćansko-demokratskom unijom (CDU) Angele Merkel.

U prodizbornoj kampanji prije tri godine CSU je biračima u Bavarskoj obećao uvođenje cestarina kako bi i stranci, isto kao i Nijemci u inozemstvu, bili prisiljeni plaćati cestarine. Ova tema je posebice zanimljiva bavarskim vozačima, koji su okruženi zemljama u kojima se naplaćuje cestarina te se time osjećaju diskriminiranima s obzirom da se isto u Njemačkoj ne traži od vozača iz susjednih zemalja.

Protiv uvođenje cestarina tužbom protiv Njemačke je prijetila i Austrija.

Neki dijelovi Njemačke, posebice oni koji graniče sa zemljama Beneluxa u kojima nema cestarina, strahuju od sporova sa susjedima i smanjenju prekograničnog prometa.

Hina