Europska agencija za lijekove: Nema dokaza

male boginje, cijepljenje, Nermin Avdić, Davor Pehar, homoseksualci, cjepivo, uzrok, cijepivo, italija, Talijanska Agencija za lijekove, cjepivo Fluad, cjepivo Fluad, Europska agencija za lijekove, cjepivo, Novartis, liječnici, kuba, trudnice, Virus HIV-a, gripa, cijepljenje, istraživanje, kašalj, djeca, cijepljenje, liječnici, mikrobiolog , laboratorija
Nema dokaza da je cjepivo protiv sezonske gripe koje laboratorij Novartis proizvodi pod nazivom Fluad, uzrok nekoliko smrti u Italiji, priopćila je u srijedu Europska agencija za lijekove (EMA) pošto je »iz opreza« povukla pošiljke tog cjepiva.

Povjerenstvo za procjenu rizika na području farmakovigilancije (PRAC) EMA-e, zaključilo je nakon proučavanja prijavljenih slučajeva, da ne postoji dokaz da je davanje Novartisova cjepiva Fluada prouzročilo teške neželjene pojave, pa i smrt nekoliko ljudi u Italiji, ističe EMA.

Informacija o tim smrtnim slučajevima potaknula je talijansku farmakološku agenciju (AIFA) da 27. studenoga, pošto su preminule četiri osobe, »iz opreza« povuče dvije pošiljke cjepiva Fluada.

Agencije su u nedjelju prenijele da je broj osoba umrlih u Italiji nakon što su primili cjepivo protiv gripe tvrtke Novartis porastao na 13.

Talijanska medicinska agencija (AIFA) tada je upozorila da nije potrebno dizati paniku i naglasila da još uvijek nema dokaza da je cjepivo Fluad koje proizvodi švicarska tvrtka odgovorno za te smrti.

Fluad se koristi od 1997. i dosad su ga bez posljedica primili deseci milijuna ljudi. Koristi se za cijepljenje osoba iznad 65 godina, napose onih koji boluju od nekoliko kroničnih bolesti i imaju povišen rizik od zdravstvenih komplikacija.

Fluad je odobren u nekim europskim zemljama, a osim Italije, kamo je distribuirano oko 4 milijuna doza tog cjepiva, koristi se u ovogodišnjoj sezoni protiv gripe u Austriji, Njemačkoj i Španjolskoj, dodaje EMA.

Gripa može prouzročiti ozbiljne bolesti i smrt, napose kod starijih i pacijenata koji pate od kroničnih bolesti, posjeća agencija.

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) ocjenjuje da su epidemije gripe u svijetu na godišnjoj razini odgovorne za tri do pet milijuna slučajeva teških bolesti i za 250.000 do 500.000 umrlih. Najdjelotvornije sredstvo za zaštitu od bolesti i od ozbiljnih komplikacija jest cijepljenje, dodaje EMA.

Hina