EU očekuje 'domino efekt'

grčki premijer, Aleksis Cipras, grčka, grčka, grčka, eu, predsjednik Europske komisije,  Jean-Claude Juncer, Euroskupina, grčka, Grčka vlada, reforma, Grčka vlada, premijer Grčke, grčka, prosvjedi, Grčka vlada
U razgovoru za novinsku agenciju dpa, Zingales je kritizirao njemačku kancelarku Angelu Merkel rekavši da je Grčka bila izložena neprihvatljivom pritisku EU-a.

Profesor smatra i da je grčki premijer Aleksis Cipras pogrešno procijenio kada je sazvao referendum o uvjetima za dobivanje međunarodne pomoći.

"Cipras je neiskusan, opterećen ideologijom i nije shvatio posljedice određenih odluka. Primjerice, to da će sazivanje referenduma dovesti do zatvaranja banaka", kaže Zingales.

Da bi se eventualno spriječio izlazak Grčke iz eurozone ključno će biti kako će Grci reagirati na zatvaranje banaka, smatra on.

"Ako to shvate kao najavu još gorih vremena, mislim da će na referendumu glasovati 'za'", rekao je Zingales.

"Ako to pak vide kao dio urote Europske središnje banke kojom se Grcima zadaje još muka, onda će biti 'protiv'", dodao je.

Zingales smatra da se u kratkom roku tzv. Grexit neće negativno odraziti na ostale države eurozone, poput Italije i Španjolske, ali upozorava da bi dugoročno Italija mogla postati nova Grčka.

Talijansko gospodarstvo 20 godina nije raslo, dok Španjolska ove godine bilježi visoke stope. "Imajući na umu da dug Italije iznosi 130 posto BDP-a, koliko dugo Italija može držati priključak? Uz kamatne stope blizu nule ili čak negativne to može, ali će kamate prije ili kasnije ponovno rasti", rekao je Zingales.

On drži da je prekid pregovora s Grčkom najveći poraz kancelarke Merkel koju se doživljava kao europsku čelnicu koja nije uspjela pronaći rješenje. "Smatram da se nije baš previše trudila i da je vodila više računa o tome što će reći njemački birači nego o budućnosti Europe", istaknuo je.

Zingales ocjenjuje da eurozona može preživjeti bez Grčke, čak i osnažiti u kratkom roku, ali upozorava na mogućnost izbijanja nove krize.

"Eurozonu je proteklih godina na okupu držao princip da je euro nepovratan. Jednom kada se to načelo prekrši, i ostala bi se mogla naći na udaru. To se možda neće dogoditi sutra, ali prije ili kasnije hoće", rekao je Zingales.