EU do 2027: Četiri scenarija - ni ratovi nisu nemogući

eu
... razvoja događaja u Europi.

Prema prvom scenariju, veliki projekat europske integracije će se potpuno oporaviti do 2027. godine i neće više biti previše euroskeptičnih glasova.

"To je veoma malo vjerojatno. Prije svega zbog promjene u ponašanju Nijemaca, a zatim i zbog činjenice da se u Europskoj uniji nailazi na sve veću segmentaciju", navodi Turčin.

Drugi scenario predviđa da će EU nastaviti da se "provlači".

"Neće biti ni pozitivnog, ni negativnih trenda, 2027. godine ćemo biti gdje smo i sada, što je mnogo realističnije od prvog slučaja. Ipak, stanje ekvilibrijuma je dinamičan proces i ja ne vidim da postoji sila koja će uspijeti da reintegrira snage koje su već krenule tim putem. Povijest ne miruje, stvari se mijenjaju ili postaju gore. Želio bih da sve krene pozitivnije, ali postoji mnogo razloga za drugačije mišljenje", istaknuo je Turčin.

Treći scenario predviđa još veću fragmentaciju Europske unije, ali ona neće nestati, prenosi B92.

"Predvođene Mađarskom i Poljskom, i druge male i srednje države članice će pokušati da se vrate svojim nacionalnim politikama, bez obraćanja previše pažnje na Bruxelles. Defragmentacija će biti okončana bez rata. Možda ne za 10 godina, ali bi EU mogla da izgleda kao Sveto rimsko carstvo. Po mom mišljenju to je najvjerojatnije", dodao je Turčin.

Da mira u Europskoj uniji neće biti - predviđa četvrti scenario.

"Mislim i nadam se da do toga neće doći. Ipak, postoji veoma malo onih koji se sjećaju tragedija iz Drugog svjetskog rata. Vlada Marijana Rahoja, na primjer, ne uviđa koliko je opasna represija koju sprovodi u Kataloniji. Moglo bi da dođe do krvavog građanskog rata. Nažalost, ništa ne sprečava konflikte, a mi smo izbjegli velike ratove od 1945. godine zato što se ušlo u proces integracije. Kada to bude prestalo razne odvratnosti mogu da postanu moguće", ocijenio je on.