FOTO/VIDEO  Eskalacija sukoba na istoku Ukrajine

tenk Krim
UN Vijeće sigurnosti izrazilo je "veliku zabrinutost" tijekom jučerašnjeg dana zbog "opasnog narušavanja" situacije na istoku Ukrajine te su pozvali na prekid nasilja.

"Članovi Vijeća sigurnosti izražavaju svoju potpunu potporu za suverenitet i teritorijalni integritet Ukrajine", navodi se u izjavi. Spomenimo pritom kako se u UN Vijeću sigurnosti trenutačno nalaze i Ukrajina i Rusija, no Ukrajina kao jedna od članica u rotaciji dok je Rusija stalna članica s pravom veta.

Sukobi koji su eskalirali na istoku Ukrajine ovih dana najveći su u zadnje vrijeme. Rusija i Ukrajina međusobno se optužuju za poticanje eskalacije.

Borbe se trenutačno vode oko grada Avdijivka (u blizini Donjecka), koji je pod kontrolom ukrajinskih vladinih snaga. Otkako su borbe eskalirale u nedjelju poginulo je 8 ukrajinskih vojnika dok ih je 26 ranjeno.

Kako piše britanski BBC, ukrajinski dužnosnici pripremaju se na moguću evakuaciju grada Avdijivke. Navode kako bi mogli dnevno iz grada izvuči oko 8,000 civila. Naime, u gradu trenutačno više nema ni struje ni vode.