Erdogan prijeti Europi: Probudite se, poslat ću vam 3,6 milijuna izbjeglica

predsjednik Turske, Tayyip Erdogan, prijetnje, Erdogan, Turska, Sirija, sporazum

U isto vrijeme dok turska vojska žestoko napada iz zraka i topništvom kurdske područja duž tursko-sirijske granice te ubija i civile, nakon dvodnevnog posjeta Srbiji, turski predsjednik Tayyip Erdoğan prvi se put obratio naciji u vezi s vojnom ofenzivom cinično nazvanom “Izvor mira”. 

"Kurdi su naša braća i mi s njima nemamo problema. Mi ćemo se “terorista” riješiti potpuno bez žrtava djece i žena jer je to zabranjeno i vjera nam ne dopušta" – kazao je Erdoğan i ponovno zaprijetio Europskoj uniji.

 "Ponavljam Europskoj uniji. Ako pokušate predstaviti našu operaciju kao invaziju, otvorit ćemo svoja vrata i poslati vam 3,6 milijuna izbjeglica" – zaprijetio je Erdoğan.

Padaju civilne žrtve

Erdoğan nije poštedio ni arapske ni islamske zemlje koje su njegovu vojnu operaciju u Siriji proglasile agresijom.

Saudijska Arabija trebala bi se pogledati u ogledalu i preispitati svoje stajalište o Jemenu nakon što su ubijeni deseci tisuća civila. A egipatske vlasti nisu u stanju uvesti demokraciju u svojoj zemlji – žestok je sultan Erdoğan, čelnik zemlje članice NATO-a koji napadom na suverenu državu Siriju tvrdi da ne krši međunarodno pravo.

Dok se Erdoğan obraćao naciji, na granici između Turske i Sirije vodile su se žestoke borbe. Nakon što su izvele napade na 181 metu kurdskih snaga, turska vojska, potpomognuta džihadistima i borcima Slobodne sirijske vojske, uspjeli su probiti prvu obrambenu prepreku kurdskih snaga te su zauzeli sela Beer Ashek u predgrađu grada Tall Abyad. Glasnogovornik kurdskih snaga Marwan Qamishlo tvrdi da turske snage do sada nisu ostvarili nikakav vojni uspjeh jer kurdske snage pružaju žestok otpor.

Prema tvrdnji Qamishla, najmanje je deset turskih vojnika ubijeno u protekla 24 sata. Isto tako, prema riječima Qamishla, u pograničnom gradu Ras Al-Ain kurdski su borci ubili četiri, a zarobili pet boraca ISIL-a koji sudjeluju u turskoj vojnoj operaciji. Prema informacijama s terena, najmanje 20 ljudi, među kojima 12 civila, ubijeno je u protekla 24 sata. Kao odmazdu za ubijene civile kurdski su borci bombardirali turska naselja i gradove duž granice sa Sirijom, prenosi vecernji.ba.

Zbog napuštanja Kurda i ostavljanja ih na milost i nemilost Erdoğanu, dvojica američkih senatora, demokrat i republikanac, predložili su mjeru kojom se Tursku želi žestoko kazniti ako ne povuče svoju vojsku iz Sirije. Republikanski senator Lindsey Graham, obično Trumpov najodaniji saveznik, kritizirao je predsjednikovu odluku da povuče američke snage iz sjeveroistočne Sirije i, zajedno s demokratskim senatorom Chrisom Van Hollenom, pozvao na uvođenje sankcija. Trump je svoju odluku o napuštanju Kurda odmah pokušao opravdati pozivajući se na svoje obećanje da će povući vojsku s Bliskog istoka te relativizirajući ulogu kurdskih boraca kao američkih saveznika. 

"Kurdi nam nisu pomogli u Drugome svjetskom ratu. Nisu nam pomogli u Normandiji" – kazao je Trump šokiravši ponovno cijeli svijet tom usporedbom. Nakon te izjave Trump je na Twitteru napisao da SAD ne duguje Kurdima ništa:

"Kurdi su se borili uz nas, ali su plaćeni golemim količinama novca i oružja za to. Oni se bore protiv Turaka desetljećima. Odgađao sam ovaj sukob gotovo tri godine, ali vrijeme je da iziđemo iz ovih smiješnih beskrajnih ratova, od kojih su mnogi plemenski, i dovedemo svoje prekrasne vojnike kući" – poručio je Trump.

Osuda i Arapske lige

Povjerenica EU za vanjsku politiku Federica Mogherini pozvala je Tursku da prekine vojnu akciju u Siriji. 

"Obnovljena oružana neprijateljstva na sjeveroistoku Sirije dodatno će potkopati stabilnost cijele regije, pogoršati patnje civila i izazvati dalja raseljavanja" – poručila je Mogherini, a to je i službeni stav Hrvatske.

Na zahtjev pet europskih država iz tog tijela, stalnih članica Velike Britanije i Francuske te nestalnih Njemačke, Belgije i Poljske, Vijeće sigurnosti sastalo se sinoć kako bi raspravljalo o turskoj vojnoj ofenzivi.

U subotu će se pak izvanredno sastati i Arapska liga, koja broji 22 arapske države, na zahtjev ministarstva vanjskih poslova Egipta, koji je najstrože osudilo “tursku agresiju na sirijski teritorij”, a ofenzivu je prozvalo “neprihvatljivim napadom na suverenitet bratske arapske države”.

Erdoğan je u javnost poslao objašnjenje u deset točaka svrhe operacije “Izvor mira” i dalje tvrdeći da je svrha operacije eliminirati prijetnju kurdske “terorističke paravojske” YPG i militanata Islamske države, kao i omogućavanje povratka sirijskih izbjeglica iz Turske. –

"Očuvat ćemo teritorijalni integritet Sirije i osloboditi lokalne zajednice od terorista" – poručio je Erdoğan. 

Pročitajte više na: https://www.vecernji.ba/svijet/erdogan-prijeti-europi-probudite-se-poslat-cu-vam-3-6-milijuna-izbjeglica-1351395 - www.vecernji.ba