FOTO/VIDEO  Erdogan dostavlja kemijsko oružje ISIL-ovim teroristima

Erdogan, Turska, Rusija, Turski premijer, Turska, Recep Tayyip Erdogan, Ekstremisti ISIL-a, ISIL, sarin, bojni plin sarin, Recep Tayyip Erdogan, Turska, Turska,  EU i Turska, Charles Darwin
Turski zastupnik iz opozicijske Republikanske stranke, Eren Erdem, rekao je u ekskluzivnom intervjuu za ruski RT kako su ISIL-ovi teroristi u Siriji preko Turske dobili sav potreban materijal za stvaranje smrtonosnog bojnog plina sarin. Erdem ističe kako se informacije o ovome u Turskoj nastoje zataškati.

On je ovo pitanje predstavio i pred parlamentom prošlog tjedna ističući kao dokaz istragu koja je naglo prekinuta. Ističe kako Ankara nije istražila logističke rute kojima su supstance za stvaranje sarina dostavljene.

"Postoje konkretni podaci. Materijali za kemijsko oružje donose se u Tursku i zatim u Siriju gdje se sastavljaju u ISIL-ovim kampovima, koji su u to vrijeme bili poznati kao Iračka Al-Qaeda", rekao je Erdem. Podsjetimo, ISIL je nastao nakon raskola u Al-Qaedi.

U svom govoru pred parlamentom pokazao je dokumente naglo prekinute istrage koju je pokrenuo javni tužitelj u gradu Adana na jugu Turske. U dokumentima se navodi kako je istraga doznala za to da je određen broj turskih državljana pregovarao s ISIL-om po pitanju dostave sarina. Nadalje, navodi se i tajno snimljen telefonski razgovor u kojem se potvrđuje kako je član Al-Qaede, Hayyam Kasap, nabavio sarin.

Erdem smatra kako su u proces bile uključene i turske državne kompanije te ističe kako bi se moglo raditi o pokušaju zataškavanja od strane vlasti.

VIDEO: Eren Erdem za RT