Epidemija ospica, umrlo jedno dijete

ospice

Na području Prištine ospice, poznate i kao male boginje, ima već više od 100 građana, a epidemija je, kako navodi RTS, zabilježena poslije 16 godina, pa je započela primjena mjera pojačanog nadzora i izvanredno cijepljenje u središnjem dijelu Kosova, u Gračanici i okolici.

Pojačan nadzor, među ostalim, podrazumijeva i hitno cijepljenje, prvenstveno djece u dobi od dvije do sedam godina, a takve mjere počeo je primjenjivati Dom zdravlja u Gračanici.

Četvero oboljelih, koje je prijavio Zavod za javno zdravlje u Kosovskoj Mitrovici, nalazi se na bolničkom liječenju. Prema riječima epidemiologinje Goranke Lončarević, s Instituta "Batut", riječ je o osobama koje su necijepljene ili nepotpuno cijepljene, koje su hospitalizirane, ali u dobrom općem stanju.

Epidemiolozi upozoravaju da kolektivna zaštita ne postoji i da je ukupni postotak cijepljenog stanovništva daleko od zadovoljavajućeg.

- Od 2016. ima 9.000 oboljelih. U Rumunjskoj su zabilježena 43 smrtna ishoda, epidemija je u Makedoniji, Austriji i rizik od transmisije postoji, posebno u ovom jesenskom razdoblju - upozorava Goranka Lončarević iz Instituta za javno zdravlje "Batut".

Od početka godine inspekcija srbijanskog ministarstva zdravlja podnijela je 305 prekršajnih prijava protiv roditelja koji nisu cijepili svoju djecu. Ospice, poznate i kao morbili ili male boginje, vrlo su zarazna virusna bolest.

Njezini glavni znakovi su povišena temperatura, kašalj i osip koji se širi od glave do ekstremiteta. Bolest se najčešće pojavljuje zimi i u proljeće, a iako se ubraja u dječije zarazne bolesti, od nje obolijevaju i stariji. Izvor zaraze isključivo je bolestan čovjek.