Engleska u šoku: Petorica nogometaša postali okorjeli džihadisti ISIS-a

dzihad isil
Britanski mediji izvještavaju kako su petorica portugalskih nogometaša pobjegla iz Velike Britanije te se priključila radikalnoj džihadističkoj Islamskoj državi Iraka i Sirije. Portugalski nogometaši bi, navodno, mogli biti povezani sa džihadistom Jihadi Johnom, čije je pravo ime Abdel Majed Abdel Beri, a ovaj islamistički terorista odgovoran je za brojna brutalna ubojstva. Upravo on se smatra odgovornim za odsjecanje glave američkim novinarima i britanskim humanitarnim radnicima.

Spomenuti portugalski igrači su u različito vrijeme stigli u London, a jedan od njih je čak i trenirao na nogometnoj akademiji gdje je trenirao i Cristiano Ronaldo. Riječ je o Fabiju Pocasu, Selsu Rodrigezu da Costi, braći Saraiva, i Sandro. Posljednji je, navodno, ubijen u Siriji u listopadu prošle godine.

Spomenuti nogometaši iz Portugala živjeli su u istočnom Londonu, a kada su došli u Veliku Britaniju sastajali su se u jednom ugostiteljskom objektu gdje su gledali utakmice. Britanski mediji pišu kako se još ne zna kako i zašto su promijenili vjeru po dolasku u London, ali se spominje kako se u istočnom dijelu Londona nalazi veliki broj islamskih ekstremista.

Pocas je mladić od svega 22 godine, u London je došao iz Lisabona prije tri godine, ali nikad nije uspio ostvariti svoj životni san, a to je postati profesionalni nogometaš. Umjesto toga, postao je pripadnik ISIS-a, pobjegao u Siriju, i sada se zove Abduraham al Andalus.

Selso Rodriguez de Costa je, pak, trenirao sa engleskim velikanom Arsenalom, ali nakon što nije zadovoljio kriterije londonskog kluba, 2012 preselio se u Siriju gdje se priključio bratu Edgaru u radikalnoj islamističkoj vojsci.

Braća Saraiva već se godinama nalaze u Siriji, a jedan od njih je čak i snimao šokantno ubojstvo britanskih državljana, dok se drugi hvalio na društvenim mrežama islamskih terorista.

Sportski.net/S.M.