Džihadisti proglasili kalifat u Brazilu i prijete napadima na predstojeće Olimpijske igre

kalifat , Brazil, ISIL
Njihove poruke na noge su digle brazilske sigurnosne snage.

Brazil je na nogama, a njegova obavještajna agencija ABIN u stanju najveće pripravnosti nakon što se, desetak dana prije početka Olimpijskih igara u Rio de Janeiru, jedna brazilska islamistička grupa zaklela na odansot Islamskoj državi najavljujući krvave pohode na Olimpijskim igrama koji u toj zemlji počinju 5. kolovoza, piše Reuters.

Skupina "Ansar al-Khilafah Brazil"koja se zaklela kalifu je komunicirala u šiframa kada je njihove prepiske presrela paragvajska obavještajna služba koja je pratila trgovce oružjem i otkrila da se pripremaju teroristički napadi u Brazilu te da su mete sportaši.

Napadi u javnom prijevozu, uzimanje taoca...

Nedugo nakon toga ćeliji se, piše Večernji list, obratio i kalif Abu Bakr Al-Baghdadi s porukom: "Ubijte što više ljudi. Ne birajte sredstva. Allah će vam podariti vječni raj. Neka vam primjer budu palestinski heroji i mučenici iz Münchena 1972. godine".

Odmah potom brazilska policija uhitila je nekoliko osoba koje sumnjiči da su povezani sa skupinom "Ansar al-Khilafah Brazil", piše Aawsat.com navodeći kako tu skupinu policija prati od travnja.

Obavještajna agencija SITE objavila je kako je sporna skupina upućivala prijetnje pišući: "Ako francuska policija nije mogla spriječiti napade u toj zemlji, onda od trenirane brazilske policije nema nikakve koristi". Također su pozivali džihadiste da postanu "vukovi samotnjaci" te da uzmu oružje, uzrokuju prometne nesreće, organiziraju napade u javnom prijevozu uzimajući taoce ili trujući ljude.

Iako u obavještajnoj agenciji skupinu nazivaju "amaterima" strah koji vlada tom zemljom je veliki, a na nogama su sve raspoložive policijske snage.

net.hr