Dvoje članova Nobelova odbora za književnost odstupili zbog Handkea

nobelova nagrada, Peter Handke, Peter Handke, književnik, svijet, ostavka, nobelova nagrada, Peter Handke, kosovo, Handke, sda, nobelova nagrada, Peter Handke, Peter Handke, Odlikovanje, Aleksandar Vučić
Arhiva

Dvoje članova Nobelova odbora za književnost objavili su u ponedjeljak da podnose ostavku, a jedan od njih rekao je da ne želi da "politički kriteriji budu iznad književnih", smjerajući na dodjelu Nobelove nagrade Peteru Handkeu kojeg kritiziraju zbog prosrpskog stajališta tijekom rata u bivšoj Jugoslaviji 1990-ih.

Kristoffer Leandoer i Gun-Britt Sundstroem obznanili su svoju odluku da više neće sudjelovati u radu Nobelova odbora Švedske akademije u koji su imenovani na dvije godine.

Njihova se ostavka, koju je potvrdila akademija, događa nešto više od tjedan dana prije svečanosti dodjele Nobelove nagrade 10. prosinca, na dan smrti švedskog industrijalca i mecene Alfreda Nobela.

Kristoffer Leandoer je rekao da nema "strpljenja" pratiti interne reforme koje je akademija počela nakon skandala spolnog zlostavljanja 2017.

Gun-Britt Sundstroem je među ostalim razlozima spomenula i dodjelu Nobela Peteru Handkeu.

"Sretna" je, kaže, što je sudjelovala u dodjeli nagrade poljskoj pjesnikinji Olgi Tokarczuk za 2018., ali se protivi nagrađivanju austrijskog književnika za 2019.

"Izbor laureata za 2019. nije bio usredotočen na književno djelo, nego je u akademiji i izvan nje protumačen kao zauzimanje stajališta koje književnost smješta iznad 'politike'", napisala je za list Dagens Nyheter.

"To nije moja ideologija", dodala je.

Peter Handke je 1999. osudio bombardiranje Srbije kojim je Zapad htio prisiliti Slobodana Miloševića, tadašnjeg srbijanskog predsjednika, da povuče svoje snage s Kosova.

Leandoer i Sundstroem nisu bili stalni članovi Švedske akademije, nego njezini vanjski članovi imenovani radi praćenja reforme nakon seksualnog skandala 2017.