Dvije najveće gospodarske sile pokušavaju izbjeći trgovinski rat: nastavak razgovora SAD-a i Kine

SAD, kina
Američki i kineski dužnosnici, u pokušaju da premoste trgovinske razlike, nastavljaju razgovore u petak, objavila je Bijela kuća, a Peking je odlučio ukinuti antidumpinšku mjeru na uvoz američkog sirka, prenose agencije.

"Jasan cilj predsjednika Donalda Trumpa su pošteni trgovinski odnosi s Kinom", stoji u izjavi Bijele kuće, prenosi Reuters.

Pregovarači obiju strana u četvrtak su "sudjelovali na sastanku s predsjednikom Donaldom Trumpom u Bijeloj kući" i "dvije su se strane dogovorile nastaviti razgovore u petak", stoji u izjavi.

SAD i Kina u petak nastavljaju osjetljive trgovinske razgovore nakon oprečnih signala koje je dao predsjednik Donald Trump koji zahtijeva da Peking smanji golemi trgovinski nesrazmjer u trgovini sa SAD-om.

Kina je lani prema SAD-u ima rekordni robni suficit od 375,2 milijarde. Trump želi da se on smanji za 200 milijarda dolara do 2020. godine.

Dvije zemlje pokušavaju izbjeći trgovinski rat prije nego što na snagu u utorak stupe eventualne američke carine na kineski uvoz.

Trump, koji optužuje Kinu za nelojalnu konkurenciju, već je nametnuo Kini 25-postotne carine na uvoz čelika i 10-postotne na uvoz aluminija, a prijeti i novim carinama od 50 milijarda dolara na raznu kinesku robu kako bi nadoknadio gubitke koje, prema tvrdnji Washintona, trpe američke tvrtke jer Kina krade intelektualno vlasništvo.

Prema pisanju New Yorka Timesa, Peking bi bio spreman na velike ustupke no ništa još nije procurilo iz razgovora koje su u četvrtak počeli predvoditi zamjenik kineskog premijera Liu He i američki ministar financija Steven Mnuchin.

Kinesko ministarstvo trgovine najavilo je da ukida antidampinšku mjeru protiv uvoza sirka iz Sjedinjenih Država, prenosi agencija AFP.

Sredinom travnja Kina je uvela preliminarnu carinu koja bi mogla rasti do 178,6 posto na uvoz američkog sirka, kao odgovor na sumnje za damping i za subvencije u Sjedinjenim Državama.

Kina je prvi svjetski uvoznik sirka iz SAD-a i lani je uvezla 48 milijuna tona u vrijednosti gotovo jedne milijarde dolara.

Nove carinske pristojbe Pekinga na sirak pogađale su posebno države koje glasaju za republikance, a one su biračko tijelo predsjednika Trumpa, piše AFP.

Kanzas, koji je uvelike glasao za Trumpa 2016., prva je američka savezna država po proizvodnji sirka, a slijede je Teksas i Kolorado.

Trump prijeti nametnuti carine na 150 milijarda dolara kineskog uvoza, a Peking je obećao odgovoriti jednakim mjerama.

Time su dvije najveće gospodarske sile zaprijetile trgovinskim ratom i u tom slučaju Peking bi uveo porez na drugi važan američki poljoprivredni proizvod: soju.

SAD izvoze gotovo trećinu svoje proizvodnje soje u Kinu koja je 2017. kupila američke soje za 14 milijarda dolara.