Dva jaka potresa zatresla Španjolsku: Najmanje 10 mrtvih, u Lorci je kaos

Potres
AFP

... dubini od samo jednog kilometra, 120 kilometara jugozapadno od grada Alicantea, a podrhtavanje zemlje se dogodilo u 18,50 sati.  

Starije zgrade, uključujući i zvonik crkve su teško oštećene u potresu. Dva sata prije njega, isto područje je pogodio malo slabiji potres jačine 4,4 po Richteru. Španjolski premijer Jose Luis Zapatero je naredio vojsci da ode u Lorcu.

El Mundo piše da na ulicama Lorce ima mnogo ozlijeđenih te da vlada "kaos". Štete su prijavljene i iz susjednog grada Totana. Miguel angel Perez iz vlade regije Murcia kazao je da među mrtvima ima i maloljetnika. Spasioci pretražuju kuću po kuću u potrazi za žrtvama.

Mnoge zgrade su u području pogođenom potresu su se srušile, a neke su pretrpjele strukturalne štete. Epicentar je bio istočno od Lorce, a potres se osjetio u regiji Murcia te gradovima Cartageni, Aguilasu, Murciji, Mazarronu, Albaceteu i Albacete. Podrhtavanje zemlje osjetili su čak i stanovnici Madrida.

Očevidac je kazao da se zvonik crkve prepolovio na dva dijela. Lorca ima 91 tisuću stanovnika. Oštećena je zgrada bolnice Rafaela Mendeza de Lorce te su iz nje evakuirani pacijenti. U gradu se mogu vidjeti uspaničeni stanovnici, a telefonske linije su bile toliko zagušene da je teško uopće uspostaviti kontakt.

Područje oko Lorce često pogađaju potresi. 12. ožujka je potres bio jačine 2,8 po Richteru. U siječnju 2005. godine se dogodila slična situacija današnjoj. Tada je potres bio jačine 4,7 stupnja te je oštećeno više od tisuću kuća u selima Zarcilla de Ramos i Laca. Nakon toga je uslijedilo još oko 500 potresa.

Izvor: Index.hr