Dragan Vasiljković: Dođite i ispitajte me u Sidneyu

kapetan dragan, kapetan dragan vasiljković, Daniel Snedden, ratni zločinac, kapetan dragan, kapetan dragan vasiljković, ratni zločin, ratni zločinac, izručenje, kapetan dragan vasiljković, ratni zločini, ratni zločinac, Australija, izručenje, kapetan dragan vasiljković, izručenje, Srbijanski ministar pravosuđa, Nikola Selaković, kapetan dragan, Dragan Vasiljković, ratni zločinac
...gdje bi mogao biti ubijen i opet pozvao hrvatske suce da ga ispitaju u Australiji, čiji je državljanin.

"Švedska od Engleske traži Juliana Assangea i ispitat će ga u Londonu. Srbija, koja traži Tihomira Purdu za ratne zločine, ispitala ga je u Sarajevu. Ako Assange i Purda mogu biti saslušani u Londonu odnosno Sarajevu, pozivam Hrvatsku da mene saluša u Sydneyu", izjavio je Vasiljković za beogradske "Večernje novosti".

Vasiljković, koji se iz australijskog pritvora bori protiv izručenja Hrvatskoj, već je u nekoliko ranijih izjava beogradskom tisku ustvrdio da mu, bude li izručen, u Hrvatskoj prijeti smrt.

"Večernje novosti" pišu da je Vasiljković upravo iz pritvora u Sydneyu pozvao hrvatsko pravosuđe da pošalje svoje suce u Australiju kako bi ga ondje ispitali.

Odluka o izručenju kapetana Dragana donesena je još 2010., a optuženiku je posljednja šansa, kako piše beogradski list, žalba Vrhovnom sudu.

"U tijeku je žalbeni postupak na Vrhovnom sudu protiv rješenja Federalnog suda o mom izručenju Zagrebu. Ja sam nedužni politički zatvorenik Australije i osoba koja je diskriminirana, čija su ljudska prava pogažena", rekao je za beogradski list kapetan Dragan., "Nitko me nije saslušao i nitko nije dokazao hrvatsku optužnicu protiv mene za navodno počinjene ratne zločine", ustvrdio je.

"Zato pozivam Hrvate da me saslušaju u Sydneyu. Neka hrvatski suci dođu kod mene u zatvor, da me vide živog, da čuju moje svedočenje, a ujedno da vide i Australiju", poručio je kapetan Dragan i takav svoj zahtjev proslijedio i australskom pravosuđu.

Pozivajući se na službene izvore, beogradski list piše da Australija još nije odgovorila na službeni prijedlog srbijanskog ministarstva pravosuđa da se Dragan Vasiljković ne izručuje Hrvatskoj, već da mu se omogući suđenje u Srbiji.

Vasiljković je i krajem prosinca 2014. zatražio od službenog Beograda pomoć i ustvrdio da će ga u Hrvatskoj ubiti.

"Ne mogu shvatiti da me je Srbija otpisala. Ubit će me u Hrvatskoj ako mi ne pomognete", citirale su tada "Večernje novosti" izjavu Vasiljkovića za kojeg ovaj list piše da je "srpski politički zatvorenik" u Australiji.

U slučaju da Vasiljković izgubi žalbu na Vrhovnom sudu, Australija će njemu i njegovoj policijskoj pratnji platiti samo jednosjmernu avionsku kartu od Sidneya do Zagreba, objavile su u prosincu "Večernje novosti".