Donirao spermu prije 30 godina i sad tuži kliniku da je otac 17 djece

tužba

Student medicine Bryce Cleary donirao je 1989. svoju spermu sveučilištu Oregon Health & Science University (OHSU) u nadi da će tako pomoći ljudima koji ne mogu imati djecu. Danas je liječnik i tuži to isto sveučilište za prijevaru.

Pozadina događaja

Kada je 1989. donirao spermu, Clearyju je bilo obećano da će njome biti začeto svega petero djece na istočnoj obali SAD-a.

Nakon što je saznao da je ona korištena pri začeću čak 17-oro djece, od kojih su gotovo sva rođena u Oregonu na američkoj zapadnoj obali, Cleary je odlučio tužiti sveučilište za 5,25 milijuna dolara, tvrdeći da je žrtva prijevare i da je bio emotivno potresen viješću da je otac 17-oro djece za koju nije znao ni da postoje, javlja CNN.

"Želio sam pomoći ljudima koji zbog neplodnosti ne mogu imati djecu i bio sam uvjeren da će OHSU postupiti profesionalno i ispuniti svoje obećanje. Nedavno sam saznao da je obećanje koje je sveučilište dalo bila laž", rekao je.

Glasnogovornica OHSU Tamara Hargens-Bradley izjavila je da će sveučilište slučaju pristupiti ozbiljno, no da isto tako ne može trenutno davati komentare zbog zaštite privatnosti pacijenata.

Cleary, koji sa suprugom ima tri sina i jednu posvojenu kćer, saznao je da je otac još 17-oro djece kada ga je njih dvoje u potrazi za svojim biološkim ocem kontaktiralo u ožujku prošle godine. Za Clearyja su saznali koristeći se podacima iz klinike za neplodnost OHSU-a i s web stranice Ancestry.com.

Cleary je nakon toga poslao uzorak svoje vlastite DNK stranici Ancestry.com i tada saznao vijest koja ga je šokirala.

"Znao sam da nešto nije u redu"

"Znao sam da nešto nije u redu kad sam dobio rezultate. Jednostavno je bilo previše podudarnosti koje se ne mogu dogoditi slučajno", dodao je Cleary.

25-godišnja Allysen Allee, koja je začeta Clearyjevom spermom, izjavila je na novinskoj konferenciji: "Čini se da OHSU nije uzeo u obzir da je riječ o stvaranju ljudskih bića i da smo im mi samo brojke na kojima su zaradili novac".

Cleary je spermu donirao kao student na poticaj klinike za neplodnost koja je djelovala u sklopu OHSU-a. Tvrdi da mu je klinika obećala da će sperma biti korištena samo u znanstvene svrhe i pri liječenju neplodnosti.

U svojoj tužbi navodi da bi broj njegove biološke djece mogao biti još veći jer klinika nije bilježila podatke kamo je sve slala doniranu spermu.