Donatorska tijela ostavljena da se raspadaju u Parizu

mrtvacnica

Centar za doniranje ljudskog tijela na sveučilištu u Parizu privremeno je zatvoren dok se provodi vladina istraga o njegovom nesavjesnom radu.

Tisuće leševa ostavljeno je da se raspadaju u nesanitarnim uvjetima u Centru za doniranje ljudskih tijela na Sveučilištu Paris-Descartes, navode izvještaji.

Navodno su neka tijela i njihovi dijelovi prodavani privatnim tvrtkama, javio je BBC.

O otkrićima je prvi izvijestio francuski list L'Express u utorak. Istraga lista kaže da su desetine leševa "goli, raspadaju se, nagomilane na nosilima, sa širom otvorenim očima".

U dokumentu je centar opisan kao "masovna grobnica u srcu Pariza". Sveučilište je priznao istragu i izvinuo se obiteljima donatora tijela.

U priopćenju na svojoj web stranici, sveučilište je priznao da prakse centra nisu bile "društveno prihvatljive po pitanju dostojanstva čovjeka".

"Sveučilište Pariz-Descartes želi se izviniti obiteljima zbog ove situacije. Sveučilište želi pojasniti i potvrditi svoju punu posvećenost dostojanstvu donatora i njihovih obitelji"- navodi se u priopćenju.

Francuska unija za besplatnu medicinu (UFML) priopćila je da će podnijeti žalbu. Predsjednik sindikata Jerome Marty rekao je za Franceinfo da je ovaj slučaj okaljao medicinsku profesiju.