Donald Trump bi mogao početi rat na Balkanu?

Donald Trump
Iako sve izgleda kao šaljiv strip, za srpske nacionaliste je to ozbiljna provokacija, piše Independent te napominje da je, kako se u Srbiji približavaju predsjednički izbori, ovo dobar način prikupljanja glasova birača.

"Srbija ostaje bliska pravoslavnim vjernicima u Rusiji i nadaju se da će američki predsjednik Donald Trump, također blizak Rusiji, pomoći Srbiji u borbi protiv ostatka regije. Trump možda nešto i zna o Balkanu, njegova supruga Melanija je ipak živjela u Sloveniji kada je započeo rat", piše Independent.

Potpaljivanje vatre

Međutim, jak nacionalistički identitet postoji i na Kosovu. Kosovski nacionalisti bacali su dimne bombe na parlament i organizirali nasilne prosvjede, a dijele istu retoriku kao i srpski nacionalisti.

"Kad je vlada Kosova zaustavila vlak na kojem stoji da je Kosovo Srbija uđe na njihov teritorij, ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov dodatno je potpalio vatru izjavom da je u regiji na pomolu novi rat", piše Independent.

Nije sigurno zna li američki predsjednik Trump išta o Kosovu, iako su mnogi republikanci koji su se u Washingtonu prije inauguracije sastali s Thaçijem zagovaratelji Kosova i bliski američko-albanskoj dijaspori.

No, ako Putin Trumpa zatraži za uslugu kada je riječ o podršci Srbiji, postoji rizik od novog sukoba na zapadnom Balkanu. Može li Federica Mogherini tu nešto učiniti?

Čak i da uspije, ništa neće zaista upaliti sve dok ne postoji prava pomirba i međusobno priznanje između Kosovara i Srba te između svih naroda u regiji.

Izvor: Independent