Dolar ojačao četvrti tjedan zaredom

tečaj, tečajna lista, dolar, dolar

Tečaj dolara prema japanskoj valuti ojačao je prošloga tjedna 0,1 posto, na 110,25 jena.

Američka je valuta ojačala i prema europskoj, pa je cijena eura skliznula 1 posto, na 1,1115 dolara, najnižu razinu u dva mjeseca.

Euro je oslabio i u odnosu na japansku valutu, pa mu je tečaj pao 0,8 posto, na 122,55 jena.

Jačanje dolara zahvaljuje se najavama niza dužnosnika Feda da bi američka središnjabanka mogla povećati ključne kamatne stope već u lipnju ili srpnju.

Tom nizu prošloga se tjedna pridružila i predsjednica Feda Janet Yellen, kazavši da bi bilo prikladno kamate povećati za koji mjesec ako se rast američkog gospodarstva nastavi kao što se očekuje.

Još nedavno nitko nije očekivao povećanje kamata prije rujna, no sada više od 30 posto ulagača na tržištima valuta smatra da je vrlo moguće da će Fed cijenu novca povisiti već u lipnju.

Čini se da oporavak gospodarstva i jačanje inflacije tomu ide u prilog.

Prema drugoj procjeni američkog bruto domaćeg proizvoda, gospodarstvo je u prvom tromjesečju poraslo 0,8 posto na godišnjoj razini, dok je prva procjena pokazivala rast od 0,5 posto.

To, doduše, predstavlja usporavanje rasta u odnosu na prethodni kvartal, no većinanovih podataka ukazuje na ubrzanje rasta u tekućem tromjesečju i jačanje inflacije, što Fedu daje argumente za povećanje kamata.

Zahvaljujući tome, dolar je ojačao četvrti tjedan zaredom, pa je njegov indeks, koji mjeri vrijednost američke prema ostalih šest najznačajnijih svjetskih valuta, od početka svibnja ojačao oko 2,4 posto, dosegnuvši 95,74 boda, najvišu razinu od kraja ožujka.

"Svjedočit ćemo određenoj konsolidaciji dolara nakon najnovijih dobitaka, s obzirom da su i dalje prisutna očekivanja rasta kamata u lipnju. Idući tjedan važan je zbog niza novih značajnih gospodarskih pokazatelja, uključujući izvješće o zaposlenosti", kazao je Yujiro Goto, valutni strateg u banci Nomura.

Hina