Dogovoren prekid sukoba u Siriji

Sirija, Sirija, Sirija, novinari, Sirija, ISIL, Turska, islamska drzava

Državni tajnik SAD-a John Kerry novinarima je u petak objavio da je na sastanku Međunarodne skupine za potporu Siriji dogovoren "prekid sukoba" u Siriji u roku od tjedan dana i dostava humanitarne pomoći.

Kerry je nakon maratonskih razgovora u kojima je sudjelovala Rusija i još 15 zemalja rekao da su se sve zemlje uključene u razgovore složile da se razgovori o uspostavi mira u Siriji koji se održavaju Ženevi nastave što je prije moguće.

Kerry, pored kojeg su se nalazili ruski ministar Sergej Lavrov i UN-ov izaslanik Staffan de Mistura, je priznao da su obećanja sa sastanka u Muenchenu za sada samo na papiru. On i Lavrov su se složili da će "pravi ispit" biti hoće li sukobljene strane u Siriji ispoštovati obveze koje su preuzele, izvijestila je agencija Reuters.

Kerry je rekao da se prekid vatre neće odnositi na Islamsku državu i druge skupine militanata koje se bore u Siriji.

Po dokumentu koji je prihvatila Međunarodna skupina za potporu Siriji (ISSG), sukobi bi trebali prestati u roku od tjedan dana a humanitarna pomoć bi na neka područja trebala odmah biti dostavljena. 

Članice skupine su se obvezale iskoristiti svoj utjecaj kako bi odmah došlo do znatnog smanjenja nasilja te, do kraja tjedna, do prekida sukoba na cijelom teritoriju Sirije, stoji u dokumentu.

Hina