Dječak (8) preživljava od hrane koju izbjeglice bacaju po putu

zoltan

Zoltan 'Zolika' Vranka (8) skuplja kraj pruge na periferiji Horgoša hranu, vodu i odjeću koju su izbjeglice ostavljale na putu prema Mađarskoj, piše Kurir. Njegova je priča dirnula Srbiju.

Dječakova majka Silvija (33) kaže kako ne zna tko je objavio potresne fotografije na kojima se vidi kako njezin sin u rukama nosi vrećice. Tvrdi i da, iako se na fotografijama vidi da u vrećicama ima kruha i paštete, dječak kući nije nosio hranu nego samo odjeću i deke koje je pronašao jer se nadao da će to moći prodati i nešto malo zaraditi za obitelj.
Silvija živi sa Zoltanom i kćerkom Izoldom (2) u kući bez struje. Žive od socijalne pomoći. Dječak je nedavno krenuo u školu, ali nema još sav potreban školski pribor.

- Vidi on kako je meni teško i kako ih jedva uzdržavam pa je zato te stvari donio kući. Nama je teško, ali kako je tek teško izbjeglicama koje su ostale bez kuća i imovine. Najteže mi je bilo gledati kada su mjestom prolazile žene s bebama. Morala sam Zoltanu objasniti tko su ti ljudi i kamo idu - rekla je Silvija.

Obitelji su, nakon objave priče, lokalne vlasti odlučile pomoći.