Direktorica MMF-a reformama uvjetuje pomoć

Pošto se Grčka jučer našla u situaciji da ne može otplaćivati dug prema IMF-u pa su joj agencije Fitch i S&P smanjile kreditni rejting, to je učinio i Moody's.

Rejting je smanjen sa Caa2 na Caa3, a agencija Moody's objavila je da je rejting smanjen u odnosu na travanjsku procjenu jer je pala i vjerojatnost da Grčka dobije potporu svojih kreditora.

Grčku u nedjelju očekuje referendum o mjerama štednje koji su uvjet za nastavak međunarodne pomoći. Premijer Aleksis Tsipras pozvao je građane da glasaju protiv prijedloga međunarodne zajednice, a Moody's je najavio i mogućnost daljeg pada rejtinga koji će se najvjerojatnije dogoditi u slučaju negativnog ishoda referenduma.

Eurozona Grčkoj: Novi pregovori ovise o rezultatu referenduma

Ministri financija eurozone izvršili su jučer pritisak na grčke glasače i njihovu vladu upozorivši ih da će pregovori o novom programu pomoći ovisiti o rezultatima nedjeljnog referenduma.
Vratit ćemo se vašem zahtjevu za potporom financijskoj stabilnosti iz ESM-a (Europskog stabilizacijskog mehanizma) tek nakon i na osnovi ishoda referenduma, poručio je predsjednik euroskupine Jeroen Dijsselbloem u pismu grčkom premijeru Aleksisu Tsiprasu, koji se zauzima za odbacivanje dosadašnjih uvjeta međunarodnih vjerovnika.

To znači da bi uvjeti za isplatu kredita mogli biti stroži u slučaju da Grci vjerovnicima kažu "ne". Europski čelnici poručili su ovaj tjedan da bi "ne" moglo ugroziti ostanak Grčke u eurozoni, dok bi "da" bio znak potpore EU-u.

Hina