Dan nakon upada specijalaca u Kosovsku Mitrovicu zakazan prosvjed u centru grada

Dan nakon upada specijalaca u Kosovsku Mitrovicu zakazan prosvjed u centru grada

Jutro nakon upada specijalnih policajaca Kosovske policijske službe, u Kosovskoj Mitrovici je mirno, ali napeto, javljaju mediji. Za podne je zakazan prosvjed Srba na glavnom trgu u gradu.

U policijskoj akciji u utorak privedena su i dva djelatnika UNMIK-a, od koji je jedan, ruskog državljanstva, pušten i zbrinut u KBC-u u Kosovskoj Mitrovici.

Nakon pet sati, koliko je trajala akcija, policija se povukla. Gradonačelnik sjevernog dijela Kosovske Mitrovice Goran Rakić pozvao je građane da što masovnije dođu na miran prosvjed koji će se održati u srijedu u podne u centru kosovske Mitrovice, piše RTS.

Podsjetimo, u akciji kosovskih specijalaca, koju Priština objašnjava borbom protiv organiziranog kriminala, na sjeveru Kosova je uhićeno više osoba, među kojima i pripadnici Kosovske policijske službe. Srpski mediji tvrde da je kosovska policija tukla lokalno srpsko stanovništvu u Zubinom Potoku i da je probijena barikada koju su postavili.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić tvrdi da je uhićeno 28 osoba, od kojih 20 Srba. Precizirao je da je među uhićenima 19 policajaca - 11 Srba, sedam Albanaca i jedan Bošnjak, kao i da je uhićeno devet građana srpske nacionalnosti iz Zubinog Potoka.

Policijski inspektorat Kosova navodi da je uhićeno 19 policajaca.

Beograd akciju smatra provokacijom i zastrašivanjem Srba, a srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić zapovijedio je zbog toga stanje pune borbene pripravnosti za postrojbe Vojske Srbije i nagovijestio mogućnost vojne intervencije u slučaju ugroze srpskog stanovništva na Kosovu.