Dan koji je promijenio svijet

blizanci
Dva zrakoplova srušila su se na popularne njujorške "blizance", treći na zgradu Pentagona u Vašingtonu, a četvrti na polje u Pensilvaniji. Prizori zapaljenih nebodera Svjetskog trgovačkog centra u kratkom roku obišli su i šokirali svijet...

Ukupan bilans žrtava bio je 2.997 ljudi...

Šteta deset milijardi dolara. U SAD se obilježavanje godišnjice tradicionalno održava u Nacionalnom memorijalnom centru, koji se nalazi na mjestu nekadašnjeg Svjetskog trgovinskog centra. Akcija 19 pripadnika Al Kaide prije 15 godina počela je tako što su oteli četiri putnička zrakoplova koji su bili u zračnim lukama u Bostonu, New Yorku i Vašingtonu.

Otmičari su ušli u kabine zrakoplova i uz uporabu noževe za rezanje papira, koje su nekako prošvercovali u zrakoplov, ubili pilote i preuzeli kontrolu.

Prvi zrakoplov je u 8.46 sati udario u sjevernu kulu Svjetskog trgovačkog centra u New Yorku, a nedugo potom drugi oteti zrakoplov udario je u južnu kulu, dok se treći zabio u sjedište Pentagona. Osim putnika i posade u zrakoplovu, zaposlenih i turista u najpoznatijim zgradama u New Yorku ogromne žrtve su pretrpjeli i vatrogasci kojih je 343 poginulo u padu "bliznakinja", dok su pokušavali da pomognu povrijeđenima da napuste zgrade. Stravićno je bilo promatrati bespomoćne ljude koji su se bacali sa "bliznakinja" koje su bile u plamenu...

Al Kaida je napadima od 11. rujna Americi priredila veliki šok, kao i većem dijelu sveta. Američki neprijatelji nisu uspjeli da izvedu napad na teritoriji SAD još otkako su Britanci spalili Bijelu kuću 1814. godine.

Jedno ime postalo je tada svima poznato. Osama bin Laden. On se isti dan okrivljuje za napade na SAD. Najtraženiji terorista na svijetu ubijen je ubijen tek deset godina kasnije.

Ta sloga danas, 15 godina kasnije djeluje daleko, naročito se to odnosi na trenutno predizborno stanje u SAD gdje bjesne svađe oko politike, rase, imigracije i nacionalne sigurnosti.

Rat protiv terorizma još traje, ali su Al Kaidu, čiji je lider Osama bin Laden ubijen, zamijenili njeni ogranci i Islamska država, protiv koje se bitka vodi na Bliskom istoku, u Siriji i Iraku, dok su na meti terorista sve češće i europske prijestolnice.

Nakon 11. rujna razmišljalo se i o nuklearnom napadu

Nuklearni napad na Afganistan bio je tema za stolom u Vašingtonu nakon terorističkih napada od 11. rujna 2001. godine, izjavio je Michael Steiner, aktualni njemački ambasador u Indiji koji je radio kao savjetnik njemačkog kancelara Gerharda Schrodera u vrijeme napada.

- Sve je bilo napisano. Oni su zaista istraživali sve mogućnosti - izjavio je Steiner, potvrđujući da je među opcijama o kojima se razgovaralo tada bio i nuklearni napad.

Kako je kazao, u Berlinu se pojavila zabrinutost da su Amerikanci toliko šokirani napadima koji su odnijeli približno 3.000 života, da će pretjerano reagirati. Dodao je da se usprotivio Schroderovom planu da izrazi "bezuvjetnu podršku" Sjedinjenim Američkim Državama, rekavši da ni jedna zemlja ne bi trebala dobiti tu vrstu podrške od Njemačke. Kancelar je tada povukao svoj plan, otkrio je Steiner.