Crnoj Gori otvoren put za ulazak u NATO

senat glasovanje
Senat će se konačno izjasniti o crnogorskom Protokolu do srijede. Okončanje trosatne rasprave podržalo je 97 senatora, dok su protiv bili samo Republikanci, Rand Paul i Mike Lee, prenosi Radio-televizija Crne Gore.

Procedura je uvrštena u dnevni red na zahtjev vođe većine, Republikanca Mitcha McConnella, koji je na početku rasprave naveo da se NATO pokazao kao pouzdan saveznik Sjedinjenih Američkih Država.

McConnell je rekao da bi pozitivno glasovanje o protokolu za Crnu Goru dalo znak ostalim zemljama koje žele da se pridruže Alijansi da put do članstva, iako težak, nije uzaludan.

On je podsjetio da se SAD i europski saveznici suočavaju sa brojnim prijetnjama, ocjenjujući da je NATO i dalje izuzetno dragocjen savez.

SAD, dodaje McConnell, traže od svojih saveznika da ispune svoje obveze i izdvoje dva procenta bruto društvenog proizvoda za obranu da bi Alijansa mogla da poboljša svoje kapacitete.

- Zato i mi moramo da ispunimo svoje obveze, uključujući i glasovanje u Senatu za Protokol o pristupanju Crne Gore NATO - priopćio je McConnell.

Dodao je da ruski predsjednik Vladimir Putin na sve načine pokušava da zastraši zemlje koje žele da postanu članice Alijanse i da proširi uticaj Rusije.

Tijekom rasprave senator Marco Rubio rekao je da "diktatori uvijek žele više, hoće više, i to je razlog zbog kojeg NATO-u treba više članica, da im damo mogućnost da zaštite svoje zemlje i da sami biraju onog tko će da ih vodi".

- Točno je da je neophodno više novca izdvajati za NATO, ali, također je točno i to da mnoge zemlje Europe koje su članice povećavaju izdvajanja za obranu, a sve to jer se suočavaju sa agresijom ili potencijalnom agresijom Vladimira Putina. Crna Gora još nije članica Alijanse, a ipak je poslala stotine svojih vojnika da se bore rame uz rame sa našim vojnicima na bojnom polju. Bitno je da damo glas "za" posebno sada kada Vladimir Putin želi da zemlje kao što je Crna Gora ostanu u njegovom polju djelovanja. Zato je jako važno da kao Senat i država ratifikujemo crnogorski protokol i tako pošaljemo jasnu poruku Putinu da nećemo dozvoliti njegovo sijanje straha i utjecaja u državama koje žele sebe u zajednici slobodnih i demokratskih država - rekao je senator Rubio, prenosi Antena M.

Nadalje, John McCain poručio je da će, ukoliko Protokol ne bude ratifikovan što prije, ostale zemlje koje žele da postanu članice NATO-a biti izgubljene.

- Mislim da je ovdje na stolu mnogo veća stvar od toga da li ćemo ili ne prihvatiti malu balkansku zemlju sa 650.000 stanovnika. Ovo je test u igri koju igramo sa Vladimirom Putinom. On je pokušaj širenja utjecaja u toj zemlji doveo do tih razmjera da je pokušao državni udar kako bi zbacio s vlasti Vladu izabranu na slobodnim izborima. Taj udar nije uspio, ali vas uvjeravam da, ukoliko ne prihvatimo Crnu Goru, ona neće ostati demokratska zemlja kakva je danas - kazao je on.

Apelovao je na kolege da glasaju za ulazak Crne Gore u NATO "jer je Savezu potrebnija sada više nego u bilo koje vrijeme od kraja Hladnog rata".

Izlaganje je imao i Rand Paul, senator iz Kentuckyja, koji se jedini protivi ratifikaciji crnogorskog protokola.

- Pitam vas da li će vas 2.000 vojnika u dalekoj maloj zemlji ubijediti da spavate mirno? Ja sam siguran da je odgovor jedno veliko ne. Evo i sad u raspravi vidimo da je jedini cilj da se pošalje poruka Rusiji. Niti jednu riječ nismo čuli o Crnoj Gori ovdje. Čak i ljudi u Crnoj Gori su podijeljeni, ali mi ovo radimo zbog naših interesa, mi ovo radimo zbog nas, ne zbog njih - kazao je Paul.

Za okončanje procedure ratifikacije protokola u SAD potreban je i potpis predsjednika Donalda Trumpa.