'Cesta smrti' grada Aleppa

Sirijska vojska, Aleppo, Ekstremisti ISIL-a, ISIL, Aleppo, Sirija, militanti, Sirija, Allepo, militanti
Kako prenosi novinska agencija Reuters, sirijske snage žestoko gađaju jedinu cestu koja vodi prema opozicijskom dijelu sjevernog grada Aleppa - riječ je o tzv. "Cesti smrti", a ista se, prema izvorima, već nekoliko dana nalazi pod artiljerijskim i zračnim udarima što u isto vrijeme znači da se militanti, barem trenutačno, nalaze u potpunom okruženju. Procjenjuje se kako na tom dijelu Aleppa još uvijek živi oko 350,000 ljudi.

Castello cesta (tako se zove prema starom dvorcu u Aleppu) postala je najvažniji prostor u bitci za Aleppo. Naime, sirijska vojska je pokušala kopnenim snagama zatvoriti militante u obruč, no, nisu uspjeli zauzeti ovu "Cestu smrti", koja opravdano nosi ovaj jezivi naziv. Sada se kreće s taktikom udaranja po toj cesti kako bi se bar privremeno obruč zatvorio, a militanti iscrpili.

Jedan od pripadnika militantne skupine Fastaqim, Zakaria Malahifji, rekao je u razgovoru za Reuters: "Režim nije uspio presjeći cestu kopnenim putem pa su sada odlučili držati zrakoplove na nebu cijelo vrijeme, udarajući na sve što se kreće, bez obzira što to bilo. Svatko tko krene na Castello cestu kreću u samoubilačku misiju, ovakvo stanje traje već 10 do 12 dana".